Levették az ENSZ listájáról öt tálib vezér nevét

Vágólapra másolva!
Öt tálib vezető bevét vették le az ENSZ közel 500 nevet tartalmazó feketelistájáról. Az öt közül ketten már halottak, a többiek a kabuli kormány mellé álltak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ levette öt tálib vezető nevét a Biztonsági Tanács (BT) feketelistájáról, eleget téve ezzel Afganisztán kérésének, amely ezáltal szeretné megkönnyíteni a kormányellenes lázadókkal a nemzeti megbékélésről folytatandó tárgyalásokat. A világszervezet sajtószolgálata által pénteken bejelentett intézkedés előtt a szankcióbizottság felülvizsgálta a BT által az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat és a vele szövetséges vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom vezetőiről összeállított - több mint ötszáz nevet tartalmazó - feketelistát.

A törlés nyomán az öt érintettre már nem vonatkoznak a vagyonuk befagyasztására, utazásaik korlátozására és velük szembeni fegyverembargóra vonatkozó rendelkezések. A listáról törölt öt ember közül kettő már halott, a többiek átálltak a kabuli kormány oldalára.

Afganisztán korábban szorgalmazta, hogy a szankcióbizottság húzza ki néhány tálib vezető nevét a listáról. A múlt hónapban tartott hagyományos afgán törzsi nagygyűlés, a loja dzsirga ugyanis tárgyalásokat javasolt a mérsékelt tálibokkal és más lázadókkal a kilenc éve tartó, egyre súlyosbodó vérontás befejezése érdekében. Diplomáciai források szerint Hamid Karzai afgán elnök közel két tucat tálib nevét szerette volna töröltetni a listáról.

Oroszország - amely a BT más állandó tagállamaihoz hasonlóan tagja a szankcióbizottságnak - viszont óvatosságra intett. Moszkvát aggasztja az ázsiai szomszédjainál tapasztalt muszlim fundamentalizmus és a tálibokhoz kötődő kábítószer-csempészet. Diplomáciai források szerint Oroszország még a halottak nevét is vonakodott levenni a listáról, attól tartva, hogy az immár hozzáférhető vagyonuk felhasználható a tálibok pénzelésére. Az amerikai külügyminisztérium viszont üdvözölte az ENSZ bejelentését, mondván hogy olyan embereket töröltek a feketelistáról, akik szakítottak az al-Kaidával, elfogadták az afgán alkotmányt és letették a fegyvert.