Kanadai vadászgépek orosz bombázókat fogtak

Vágólapra másolva!
Két, atomfegyver szállítására is alkalmas bombázót fordítottak vissza a kanadai légierő gépei Kanada légteréből - állítja a helyi védelmi minisztérium. Az oroszok szerint nem történt légtérsértés.
Vágólapra másolva!

Kanadai vadászgépek befogtak két orosz bombázót az Arktisz térségében, a kanadai partok közelében - jelentette be az ottawai védelmi minisztérium.

A Tu-95-ös bombázók a kanadai minisztérium szerint az északi sark felől érkeztek, és többször is megpróbáltak behatolni a kanadai légtérbe, de a kanadai CF-18-as vadászok visszafordították őket - idézte az ABC internetes oldala Peter MacKay kanadai védelmi minisztert.

Orosz források viszont azt állították, hogy az - atomfegyver szállítására is alkalmas - bombázók szokásos gyakorló repülésen vettek részt, és nem hatoltak be a kanadai légtérbe.

Az incidens mintegy 250 mérföldre történt a Labrador-félsziget keleti részén lévő Goose Baytől. A település közelében nagy légitámaszpont van. A térségben Kanada 300 tengeri mérföldben állapította meg a kizárólagos gazdasági övezete határát a nemzetközi jogban elfogadott 200 mérföld helyett.

Az ABC tudósítása megjegyzi, hogy az utóbbi időben az ehhez hasonló incidensek megszaporodtak, vélhetően azzal összefüggésben, hogy Oroszország és Kanada egyaránt jelezte igényét az Arktisz alatti nyersanyagkincsekre.