Pánik a Love Parade-on, tizenöten meghaltak

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 18 ember meghalt szombaton késő délután a németországi Duisburgban, amikor pánik tört ki a technozene híveinek megrendezett Love Parade fesztiválon. Nagyon sok a sérült, többek állapota rendkívül súlyos.
Vágólapra másolva!

Szombaton Duisburgban egy zenei fesztválon rendőri intézkedés nyomán pánik tört ki.

A duisburgi rendőrség délután még azt közölte, tíz halálos áldozata van a tragédiának, később azonban tizenötre nőtt a halálos áldozatok száma - derül ki a BBC beszámolójából, amely szerint körülbelül százan megsérültek, közülük többen súlyosan. Az MTI összefoglalója szerint késő este tizennyolcra nőtt az áldozatok száma.

Hátborzongató jelenetek

A résztvevők száma meghaladta az egymilliót. A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy alagútban tört ki: a rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére.

Az emberáradat összesűrűsödött, voltak, akik vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében levegő hiányában pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták. Szemtanúk hátborzongató jelenetekről, az alagútban fekvő halottakról számoltak be, és volt, aki azt mondta, nem volt lehetőség a menekülésre. A Reuters a helyi rendőrség illetékesét, Jürgen Kieskempert idézte, aki azt mondta, "a helyzet nagyon kaotikus".

Az alagútban rekedtek közül több embert újra kellett éleszteni, a hatóságok szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a halottak száma tovább növekszik.

Németország gyászol

A történtek rendkívüli sokkot okoztak Németországban. A hatóságok külön telefonvonalat létesítettek, amelyen keresztül a hozzátartozók érdeklődhetnek. Angela Merkel kancellár és Christian Wulff államfő mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és azonnali vizsgálatot követelt. Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány újdonsült miniszterelnöke részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. "Az egész tartomány, az egész ország gyászol" - közölte Hannelore Kraft.

A rendezvényt biztonsági okokból azonnal nem szakították meg, hogy a pánikot ne fokozzák tovább, szombaton késő este azonban a rendezvénynek hivatalosan is véget vetettek. A német vasút rendkívüli szerelvényeket indított a helyszínre az emberek elszállítására, és hasonló célból több száz busz érkezet Duisburgba.

A fesztivál nyitott teherautói, rajtuk a zenekarokkal a korábbi évektől eltérően nem a belvároson keresztül hajtottak végig, hanem körbejártak a lezárt területen. Már két órával a rendezvény délutáni kezdete előtt rendkívüli állapot uralkodott a duisburgi belvárosban, tízezrek igyekeztek eljutni a helyszínre. A rendőrség lezárta a belvárost, hogy úrrá legyen az emberáradaton.
.