Látogatóba hívta Obama az új lengyel elnököt

Vágólapra másolva!
A lengyel országos választási bizottság Bronislaw Komorowskit, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjét nyilvánította a vasárnapi elnökválasztás győztesének. Az új elnöknek gratulált Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Barack Obama amerikai elnök, aki meghívta egy egyesült államokbeli látogatásra.
Vágólapra másolva!

Bronislaw Komorowskit, a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjét nyilvánította az elnökválasztás győztesének hétfőn a lengyel országos választási bizottság. Az elnökválasztás második, vasárnapi fordulójában Komorowski a szavazatok 53,01 százalékát, ellenfele, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje pedig 46,99 százalékát kapta az összes voks összeszámlálása alapján.

Kaczynski vasárnap éjjel, az ellenfele győzelmét jelző exit poll eredmények közzététele után beismerte vereségét. Komorowski szoros együttműködést ígért a kormánynak Lengyelország modernizálása és a jóléti állam megteremtése érdekében.

Az idő előtti elnökválasztásra azért volt szükség, mert Lech Kaczynski elnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére életét vesztette áprilisban egy repülőszerencsétlenségben az oroszországi Szmolenszk közelében. Jaroslaw Kaczynski, aki meglehetősen népszerűtlen politikus volt még néhány hónapja, jelentősen előretört, többek között a fivére elvesztése miatti együttérzésnek köszönhetően.

Komorowski győzelmét az Európai Unió és Németország kedvezően fogadta. Kaczynski nacionalista és euroszkeptikus politikus hírében áll, aki nem támogatja az euró bevezetését vagy a nemzeti szuverenitás még nagyobb fokú átruházását az EU-ra.

Az orosz államfő "szívélyesen gratulált" a lengyel elnökválasztás győztesének. Dmitrij Medvegyev hétfőn telefonált a jobbközép liberális Polgári Platformot képviselő politikusnak. A beszélgetés során megerősítették, hogy készek mindent megtenni a kétoldalú viszonyt korábban terhelő problémák rendezésére, készek a valódi jószomszédság jegyében partneri kapcsolatokat kiépíteni - derül ki a Kreml által kiadott közleményből.

Barack Obama amerikai elnök szintén telefonon beszélt Komorowskival, akit egyesült államokbeli látogatásra hívott meg. Obama megköszönte Lengyelország részvételét az afganisztáni hadjáratban, és részvétét fejezte ki az Afganisztánban elesett lengyel katonák miatt