Népszavazáson tiltották be a kocsmai dohányzást a bajorok

Vágólapra másolva!
A legszigorúbb tilalom pártolói győztek a Bajoroszágban tartott népszavazáson, így minden vendéglátó helyen, még a sörsátrakban is tilos lesz a dohányzás. Az új szabály augusztus 1-én lép hatályba, de egy kivételt még tesznek: az Octoberfest sörfesztiválon idén még utoljára rá lehet gyújtani.
Vágólapra másolva!

Bajorországban augusztus 1-től tilos a dohányzás az összes vendéglátóipari létesítményben, beleértve az éttermeket, illetve vendéglőket, a kiskocsmákat és a sörsátorokat is. A tartományban vasárnap tartottak népszavazást, amely a dohányzás legszigorúbb tiltását kezdeményezők győzelmét hozta. A referendumon nagyon alacsony, mintegy 39 százalékos volt, de nem volt semmi fajta kötelező arányú részvétel, a győzelemhez az egyszerű többség is elegendő volt. Az eredmény szerint a szavazók 61 százaléka voksolt a tilalom mellett, 39 százaléka pedig ellene.

Németország 16 tartományában a dohányzással kapcsolatban különböző rendelkezések vannak érvényben. Általánosságban azonban mindenütt erős korlátozásokat vezettek be, de ugyanakkor szinte mindenütt vannak kivételek. Néhány tartományban például arra kötelezték a vendéglő-, illetve kocsmatulajdonosokat, hogy a dohányzó vendégek számára külön helyiséget biztosítsanak, de előfordult az is, hogy az egyetlen egy helyiségből álló kiskocsmáknak - például Baden-Württembergben - az alkotmánybíróság kegyelmezett meg. Határozatban mondta ki ugyanis, hogy méretük miatt nem kerülhetnek hátrányba a több helyiségből álló létesítményekkel szemben, ezért a dohányzást az amúgy felettébb népszerű kiskocsmákban engedélyezte.

Bajorországban azonban a mostani népszavazás alapján a legszigorúbb tilalmi rendelkezések lépnek életbe, és eszerint a pöfékelés a jövő hónaptól minden vendéglátóipari létesítményben tilos. Ez alól nem jelentenek kivételt sem a kiskocsmák, sem a sörsátrak, jobban mondva egyetlen - időben korlátozott - kivételt mégis csak lehetővé tesznek. Az idei Oktoberfesten, azaz a nemzetközi hírű sörfesztiválon a dohányzást - kivételesen és utoljára - még engedélyezik.

A dohányzás könnyítése, illetve korlátozása nyilvános helyeken már hosszú ideje vita Bajorországban, szigorítások, illetve enyhítések váltották egymást. 2007 végén például a tartományi törvényhozás a konzervatív CSU többségi kezdeményezésére szigorú korlátozásokat rendelt el, 2008 márciusában azonban rádöbbentek arra, hogy rossz lóra tettek: a sörsátrakban ismét engedélyezték a dohányzást. 2009 nyarán azután tovább gyengült a keresztényszociális tábor a helyi törvényhozásban, és a liberális FDP-vel kényszerült koalícióra. Az eredmény pedig a korlátozások további enyhítése lett.

A mostani népszavazásnak már kevesebb köze volt a politikához, azt ugyanis még hónapokkal ezelőtt egy széles, környezetvédőkből, egészségügyi, illetve dohányzásellenes szövetségekből társadalmi csoport kezdeményezte. Mivel megfelelő számú aláírás gyűlt össze, a referendumot meg kellett tartani, és az eredmény a teljes tilalom lett. A kezdeményezést elutasítók - mindenekelőtt a dohányipar által támogatott tábora túl gyengének bizonyult, és a füstölést ellenzők győzelmét nem tudta megakadályozni. Az eredmény azonban közvetve mégis csak kudarc a szigorítások és enyhítések között ingadozó bajor CSU számára.