Vallott az orosz kapcsolatról az amerikai kémügy egyik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Az amerikai ügyészség szerint az Oroszországnak folytatott kémkedéssel gyanúsított 11 ember egyike bevallotta, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozott. Közölte például, hogy házát az orosz hírszerzés fizette.
Vágólapra másolva!

Óvadéki tárgyalással folytatódott csütörtökön az amerikai hatóságok szerint Oroszországnak kémkedő gyanúsítottak ügye. Az egyik állítólagos ügynök az ügyészség szerint vallomást tett arról, hogy valóban az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott.

Az USA-ban Juan Lazaro néven élő férfi az ügyészek szerint elmondta, hogy a házának költségeit az orosz hírszerzés fizette. Közölte azt is, hogy álnevet használt, de valódi nevét nem volt hajlandó elárulni - írja a New York Times. A házban egy nővel együtt lakott, aki szintén a gyanúsítottak között van.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy 11 embert azzal gyanúsítanak, kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban. Közülük tízet már a hétvégén őrizetbe vettek, egy férfit pedig Cipruson tartóztattak le a helyi hatóságok, de aztán óvadék ellenében szabadon engedték, és azóta nyoma veszett. (Részletek az ügyről ebben a cikkben.)

A bírósági papírok szerint az állítólagos kémek feladata az volt, hogy döntéshozó körökben építsenek ki kapcsolatokat. Az nem világos, hogy az állítólagos kémek hozzájutottak-e titkos vagy más módon értékes információhoz.

A gyanú ugyanakkor nem is kifejezetten kémkedésről, hanem pénzmosásról és illegális ügynöki tevékenységről szól. Az Egyesült Államok törvényei szerint külföldi kormány számára csak úgy lehet legálisan ügynöki tevékenységet végezni, ha arról értesítik az igazságügyi minisztert.