Tudott az orosz kémügyről a Medvegyevvel hamburgerező Obama

Vágólapra másolva!
Tudott a gyanú szerint Oroszországnak kémkedő csoportról Barack Obama amerikai elnök, amikor múlt héten a két ország diplomáciai kapcsolatainak javításáról tárgyalt Medvegyev orosz államfővel. A Fehér Ház szerint Obamát arról azonban nem tájékoztatták, hogy a csoport letartóztatására készülnek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama elnök tudott a kémek ügyében folyó vizsgálatról, amikor a múlt héten Dmitrij Medvegyev orosz elnököt fogadta a Fehér Házban - közölte helyi idő szerint kedden Robert Gibbs fehér házi szóvivő. Az elnök azonban nem tudta, hogy már az őrizetbe vételek is küszöbön állnak. Gibb szerint a műveletet a rendvédelmi szervek irányították, nem pedig az elnök, akit tájékoztattak róla.

A washingtoni igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. A hírszerző csoport az amerikai hatóságok gyanúja szerint fedett küldetést teljesített Oroszország megbízásából az Egyesült Államok területén.

Barack Obama amerikai elnök - bár egy keddi sajtóértekezleten feltették neki a kérdést - nem volt hajlandó kommentálni a kémügyet. Obama múlt héten fogadta a Washingtonba látogató Dimitrij Medvegyev orosz elnököt, gazdasági témákról és javuló diplomáciai kapcsolataikról tárgyaltak. Obama egy külvárosi hamburgerezőbe is elvitte ebédelni Medvegyevet, és arról beszélt a találkozó után, hogy "sikerült újraindítani a két ország közötti kapcsolatokat".

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte: Washington az orosz kémhálózat leleplezése ellenére folytatja a diplomáciai együttműködést Moszkvával a kétoldalú kapcsolatokban elért eredmények megszilárdítása érdekében.