Állítólagos orosz kémeket fogtak el az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Letartóztattak tíz embert az Egyesült Államokban, akiket a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy az orosz kormány megbízásából döntéshozó körökbe próbáltak beszivárogni. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint éveken át tartó nyomozás után tartóztatták le a tíz feltételezett kémet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok letartóztattak tíz embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kémkedtek az orosz kormány számára az Egyesült Államokban. A bűncselekményért, amivel gyanúsítják őket, legfeljebb ötéves börtönbüntetés is kaphatnak. A kémkedésnek vannak ennél súlyosabb büntetéssel járó fokozatai is az amerikai törvények szerint.

A tíz ember közül nyolcat vasárnap vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy hosszú távú, fedett munkát végeztek amerikai területen. Két másikat azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek ebben a programban, és van egy 11. gyanúsított is, aki még szabadlábon van. Az egyelőre nem világos, hogy a gyanúsítottak hozzájutottak-e bármilyen titkos információhoz.

Az állítólagos kémek feladata az AP hírügynökség által idézett bírósági papírok szerint az volt, hogy döntéshozó körökben építsenek ki kapcsolatokat. Az Egyesült Államok törvényei szerint külföldi kormány számára csak úgy lehet legálisan ügynöki tevékenységet végezni, ha arról értesítik az igazságügyi minisztert.

A New York Times szerint a bírósági papírokból egy kémregénybe illő történet rajzolódik ki. Az állítólagos ügynökök rövidhullámú rádiókkal, láthatatlan tintákkal írt szövegekkel és rejtett adatokat tartalmazó képekkel kommunikáltak, és volt példa arra is, hogy egy vasútállomáson egymás mellett elhaladva cseréltek ki azonos külsejű táskákat.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a gyanúsítottakat éveken át tartó nyomozás eredményeként tartóztatták le. Közülük öten hétfőn jelennek meg egy manhattani bíróságon, hárman Virginia államban, ketten pedig Bostonban állnak bíróság elé.

Az ügy minden bizonnyal feszültséget okoz majd az Egyesült Államok és Oroszország viszonyában. Dmitrij Medvegyev orosz elnök épp múlt héten járt az USA-ban, és Barack Obama még egy helyi hamburgerezőbe is elvitte ebédelni, a hétvégén pedig a torontói G20-csúcstalálkozón is részt vettek mindketten.