Kirúgta Obama a beszólogatós tábornokot

Vágólapra másolva!
Leváltotta Barack Obama amerikai elnök az afganisztáni csapatok főparancsnokát, aki beosztottjaival együtt őt és más amerikai csúcsvezetőket is gúnyosan kritizált egy újságcikkben. Stanley McChrystal tábornok szerdán személyesen találkozott az elnökkel, aki a megbeszélés után jelentette be, hogy kirúgja. A tábornok bocsánatot kért, és közölte: "a küldetés sikere érdekében távozik".
Vágólapra másolva!

Menesztette Barack Obama amerikai elnök Stanley McChrystal tábornokot, az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok főparancsnokát - írja a BBC. A tábornoknak azért kell távoznia, mert ő és közvetlen beosztottjai sértő és kritikus nyilatkozatokat tettek Obamára és más amerikai vezetőkre egy magazinban.

McChrystalt az a David Petraeus tábornok váltja az afganisztáni csapatok élén, aki korábban az iraki missziót vezette. Obama a döntés után bejelentette: a személyi váltás nem jelent változást az USA afganisztáni politikájában. Obama közölte: azért rúgta ki McChrystalt, mert a tábornok "megsértette azokat a követelményeket, amelyeket egy tábornoknak teljesítenie kell", es a személye aláássa a civil hatóságokat és a bizalmat.

Az elnök közölte: a parancsnok leváltása nélkül nem tudná fenntartani az egységet az afganisztáni háborúban. Közölte: nem tűr megosztottságot a katonai parancsnokok között. "A nemzetünk háborúban áll, nagyon kemény harcot vívunk Afganisztánban" - idézte őt a CNN.

A McChrystal leváltásáról szóló bejelentést azután tették közzé, hogy a tábornok találkozott Obama elnökkel a Fehér Házban. A CNN szerint a parancsnok találkozott Robert Gates védelmi miniszterrel is, majd mintegy fél órát töltött az elnökkel az ovális irodában. McChrystal leváltása után közleményt adott ki, amelyben közölte: a "küldetés sikere érdekében" távozik. Korábban ő is elismerte, hogy a Rolling Stone magazinnak adott interjújában "rossz ítélőképességről" tett tanúbizonyságot, amikor amerikai vezetőket kritizált. A parancsnok, akit szerdán Washingtonba rendeltek nyilatkozatai miatt, már kedden bocsánatot kért mindenkitől.

A McChrystal leváltásához vezető újságcikk egy portré volt, amelyet a Rolling Stone magazin újságírója a tábornokkal és közvetlen munkatársaival készített interjúkból állított össze. A cikkben a tábornok többek között arról beszélt, hogy úgy érzi, az Egyesült Államok kabuli nagykövete elárulta őt, majd lekezelően beszél Joe Biden amerikai alelnökről,valamint Richard Holbrooke afganisztáni és pakisztáni különmegbízottról.

Egyik beosztottja James Jonest, Obama nemzetbiztonsági tanácsadóját nevezi bohócnak a cikkben, egy másik pedig arról beszél, hogy első találkozásukkor McChrystal felkészületlennek érezte Obama elnököt, és nagyot csalódott benne. (erről itt olvashat részletesen).

Hamid Karzai Afgán elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a nem szeretné, ha a tábornokról megjelent újságcikk miatt McChrystalt leváltanák. Az elnök egyik szóvivője szerint ő volt az afganisztáni háború 9 éve alatt a legjobb amerikai parancsnok - írja a BBC.