Vágólapra másolva!
A szlovák kormány szerint Budapest revizionista politikát folytat, egyoldalúan és történelmietlenül értékeli a trianoni döntést. Nyilatkozatban tiltakoznak az ellen, hogy a magyar parlament pénteken a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-t, a trianoni békeszerződés aláírásának napját.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban reagált szerdán a szlovák kormány arra, hogy a magyar parlament pénteken a magyar nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját. A nyilatkozatban azt írják: a szlovák kormány határozottan visszautasítja a magyar kormány és a parlament revizionista törekvéseit, mert azok megkérdőjelezik a 20. század történelmét.

A szlovák kormány szerint a magyar politika éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé, továbbá a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. A nyilatkozatban erélyesen tiltakoznak az I. világháború utáni politikai történések egyoldalú és tendenciózus értelmezése ellen.

"A trianoni békeszerződés aláírása nemcsak a történelmi Magyarország elnyomott nemzetei új államainak megszületését eredményezte, hanem a Magyar Köztársaságét is, olyan államokét, amelyek többsége belépett az Európai Unióba" - áll a dokumentumban. Eszerint az államhatárok kijelölésénél az összes állampolgár jogaira tekintettel voltak.

"A Szlovák Köztársaság kormánya tiszteletben tartja szomszédait, s továbbra is támogatni fogja a megértés, az együttműködés és az összes nemzet és állam békés együttélésének politikáját az európai térségben" - írják. A szlovák kormány nem ért egyet Trianon magyar értékelésével, azt egyoldalúnak és történelmietlennek tartja.