Trianon-emlékművel fricskázná a szlovákiai magyarokat Slota és Fico

Vágólapra másolva!
A trianoni békeszerződést ünneplő emlékműveket állítana Szlovákia különböző részein az SNS szlovák nacionalista párt. Jan Slota, a párt elnöke a magyar határ mentén fekvő Révkomáromban állítaná az első emlékművet, ezzel demonstrálva, hogy a város Szlovákiához tartozik. A kezdeményezéssel Robert Fico szlovák kormányfő is egyetért, aki bejelentette: részt vesz az emlékmű avatásán.
Vágólapra másolva!

Trianon-emlékművet állít fel a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Révkomáromban az első világháborút lezáró szerződés aláírásának 90. évfordulójára - közölte kedden Ján Slota, a párt elnöke. A politikus szerint pártja a szlovák-magyar határon állítandó emlékművel demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város.

"Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" - jelentette ki Slota keddi pozsonyi sajtóértekezletén. Hozzátette: az SNS meg akarja mutatni a helyi magyar önkormányzatnak, hogy "nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban". Slota szerint Révkomárom önkormányzata "nem a szlovák állam érdekeit védi".

A radikális szlovák politikus azt is bejelentette, hogy pártja Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.

"A szlovák kormány teljes mértékben támogatja az SNS kezdeményezését, hogy Trianon-emlékművet állítsanak fel Révkomáromban" - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden. A politikus elmondta: szerinte ez válasz lesz a magyar Országgyűlés azon döntésére, amellyel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. A szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy személyesen vesz részt az emlékmű avatási rendezvényén, amelyre szerinte csütörtökön vagy pénteken kerül sor.

"Arról van szó, hogy a magyar parlament elfogadott valamit Trianonról, valamit, ami nem európai, ami veszélyes és destabilizáló hatású" - mondta Fico. "Mi pedig azt akarjuk elmondani Trianonról, amit mi gondolunk helyesnek. Azt, hogy ez egy reális történelmi alapokon nyugvó döntés volt 1920-ban. Olyan döntés, amely a II. világháború után foganatosított lépésekkel együtt alapját képezi a háború utáni elrendezésnek, amit a Szlovák Köztársaság tiszteletben tart" - teette hozzá.

"Ha ezt nem tennénk meg, bizonyos kételyek merülhetnének fel Szlovákia területi integritásával, a Szlovákia és Magyarország közötti határral kapcsolatban" - magyarázta. A kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a magyar nemzeti összetartozásról szóló törvényt, amely szerinte veszélyes, revizionista, gyengíti Közép-Európa stabilitását, indulatokat szít, és Szlovákia számára elfogadhatatlan. Szerinte a dokumentumból teljességgel hiányzik azoknak az okoknak, magyar hibáknak a felsorolása, amelyek Trianont eredményezték.

"Úgy látszik, hogy az önvizsgálat hiánya jellemző a magyar politikusokra és a politikára" - jegyezte meg Fico. Példaként megemlítette: 1990 júniusában, amikor az akkori magyar parlament egyperces csönddel kívánt megemlékezni Trianonról, a Fidesz azt elutasította, Európa-ellenesnek, revizionistának minősítette és kivonult a teremből. Szerinte ma ugyanazok az emberek Trianon felülvizsgálatát akarják.