A kettős állampolgárság következményeivel riogatnak brit lapok

Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény miatt Angliában 450 ezer szerbiai és ukrajnai magyar bevándorló jelenhet meg - figyelmeztet cikkében két brit bulvárlap is. Egy euroszkeptikus brit képviselő szerint az új törvénnyel Magyarország arra adott jogot, hogy magyar nemzetiségűek tízezrei Angliába költözzenek. Az új brit koalíciós kormánynak üzenve azt mondta, a brit bevándorláspolitikába még Magyarországnak is több beleszólása van, mint a briteknek.
Vágólapra másolva!

Újabb kelet-európai bevándorlási hullám fenyegeti Nagy-Britanniát - írja a brit Daily Star bulvárlap a magyarországi kettős állampolgársági törvény hatásairól. A lap szerint a magyar kettős állampolgársági törvény mintegy félmillió ukránnak és szerbnek adta meg a jogot, hogy éljenek, dolgozzanak és szociális juttatásokban részesüljenek az Egyesült Királyságban.

Bárki, aki beszél magyarul és bizonyítani tudja magyar származását, most magyar állampolgárrá válhat és uniós útlevélhez juthat. Ez azt jelenti a Daily Star szerint, hogy akár Angliába is utazhatnak a frissen állampolgárságot szerzettek. Ukrajnában mintegy 150 ezer, Szerbiában csaknem 300 ezer magyar nemzetiségű ember él - ezekből az országokból eddig a szigorú korlátozások miatt nehéz volt Angliába költözni.

A Daily Star idézi az euroszkeptikus brit Függetlenségi Párt (UKIP) európai parlamenti képviselőjét, Gerard Battent, aki szerint tarthatatlan a helyzet, hogy "a magyar kormány csaknem félmillió embernek jogot adhat arra, hogy Angliába költözzön".

"Új kormányunk azt állítja, hogy ellenőrzése alá vonja az unión kívülről érkező bevándorlókat, de képtelen erre. Magyarország épp most adott jogot 450 ezer embernek, hogy ha akarnak, költözzenek Angliába, és a kormányunk nem tehet ez ellen semmit. Magyarországnak és bármely más uniós államnak több beleszólása van a bevándorlási politikánkba, mint saját magunknak. Egyszerűen tehetetlenek vagyunk" - fogalmazott az euroszkeptikus Batten a Daily Express című lap szerint.

Az angliai bevándorlási helyzetet figyelő MigrationWatchUK szervezet vezetője, Sir Andrew Green szerint "ez a következménye annak, hogy az előző kormány megnyitotta határainkat az összes uniós állampolgár előtt, tekintet nélkül a származásukra".

A Daily Express nevű bulvárlap is arra figyelmeztet, hogy az "új állampolgárok" tízezrei hagyhatják el a rossz gazdasági helyzetbe került Kelet-Európát az angliai munkaerőpiac és a bőkezű szociális szolgáltatások kedvéért. Aggasztónak nevezte az új bevándorlók lehetséges megjelenését Matthew Elliott, az Adófizetők Egyesületének vezetője a lapnak. "Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak ezt a jelenlegi pénzügyi helyzetben."

A brit belügyminisztérium hétfőn azt közölte, az új magyar állampolgársági törvénynek nincs köze Nagy-Britanniához. A tárca egyik szóvivője szerint "semmi nem utal arra, hogy a magyar parlament döntése bármilyen formában hatással lenne az Egyesült Királyságra".

A bevándorlás kérdése a brit belpolitika egyik érzékeny pontja. A népességnövekedés a bevándorlási rendszer kritikusai szerint túlságosan megterheli az államot. A britek a gazdasági válság és az egyre növekvő munkanélküliség miatt egyre kevésbé látják szívesen a külföldi munkavállalókat és bevándorlókat. A bevándorlás a májusi választások előtti kampány egyik fő témája is volt. David Cameron brit miniszterelnök a kampány során azt ígérte, hogy az EU-n kívülről érkezők számára bevándorlási plafont állítanak majd fel, az uniós polgárokkal szemben pedig átmeneti korlátozásokat ígért.

Az új EU-s tagállamokból a csatlakozás óta csaknem egymillió ember utazott Angliába, akiknek mintegy fele feltehetően még mindig ott él. Minden évben körülbelül félmillió migráns érkezik Angliába - egy részük hazamegy, de még így is évi 330 ezren vannak a MigrationWatchUK szerint. Bár az utóbbi időben Kelet-Európából egyre kevesebben érkeztek, a szervezet szerint ez csak átmeneti visszaesés, ami a válság eredménye.