Nem figyeltek a vészjelzésre a lezuhant lengyel gép pilótái

Vágólapra másolva!
Nem figyeltek az automata vészjelzésre a lengyel elnök és felesége halálát is okozó repülőszerencsétlenség előtt a gép pilótái. Ez a gép fekete dobozának adataiból derült ki, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. A katasztrófa 94 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban kedden nyilvánosságra hozták az április 10-én Oroszországban lezuhant repülőgép fekete dobozának rögzített adatait. A katasztrófában akkor meghalt a lengyel elnök és felesége, illetve további 94 ember.

A fekete doboz által rögzített utolsó negyven perc leírása orosz és lengyel nyelven olvasható a lengyel belügyminisztérium honlapján. Eszerint bebizonyosodott az a feltételezés, hogy a pilóták nem reagáltak a repülőgép automata vészjelzésére.

A katasztrófa utolsó 20 másodpercében ugyanis többször hallani, ahogy a vészjelzés arra figyelmezteti a pilótákat, hogy húzzák fel a gépet, de az orosz gyártmányú Tupoljev Tu-154-es pilótái nem követték az utasítást. A gép fekete dobozát hétfőn adták át az orosz illetékesek lengyel kollégáiknak.

Az oroszországi Szmolenszkbe, egy katyn-i megemlékezésre tartó repülőgép minden utasa, összesen 96-an szörnyethaltak a katasztrófában, köztük a lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, valamint több magas rangú lengyel vezető.