Sztriptíztáncos bolondította meg a sztárok könyvelőjét

Vágólapra másolva!
Szürke kis könyvelőből lett sztárok vagyonának kezelője a múlt héten csalás miatt letartóztatott New York-i Kenneth Starr. Uma Thurman, Sylvester Stallone és Martin Scorsese befektetési tanácsadója a gyanú szerint ügyfeleinek 30 millió dollárját tapsolta el luxuslakásra, drága ékszerekre, utazásokra és ruhákra. Állítólag csak azért, hogy kedvére tegyen imádott harmadik feleségének, a korábban sztriptíztáncosként dolgozó feketehajú szépségnek.
Vágólapra másolva!

Feltehetően az amerikai szövetségi nyomozók is meglepődtek, amikor múlt csütörtök reggel felkeresték az amerikai elit egyik kedvelt befektetési tanácsadóját, Kenneth Ira Starrt, frissen vásárolt New York-i luxuslakásában, elsőre ugyanis nem találták. Tüzetesebben átvizsgálva a saját belső úszómedencével rendelkező háromszintes lakást, egyiküknek feltűnt egy pár cipő, amely kilógott az egyik gardróbszobában lógó ruhák alól. A cipőben láb is volt, amely a befektetési tanácsadóhoz tartozott.

Kenneth Starrt - a Bill Clinton korábbi amerikai szexbotrányát vizsgáló ügyész névrokonát - 30 millió dolláros csalás miatt vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy befektetői pénzéből finanszírozta saját csillogó életét, és a pénzüket visszakérők számláját mások befektetéseiből rendezte.

Hollywood Madoffja

Starrt sok helyen becézik Hollywood Madoffjának, miután körülbelül hasonló piramisjátékkal hazardírozott, mint a 2008 decemberében lebukott befektetőbankár, Bernie Madoff . Csak épp Starr ügyfelei között hemzsegtek a New York-i illetve a hollywoodi elithez tartozó vagyonos hírességek.

Ügyfelei között volt többek között Sylvester Stallone, Al Pacino, Jack Nicholson,Wesley Snipes, Natalie Portman színészek, vagy éppen Martin Scorsese filmrendező és Annie Leibovitz, a közelmúltban csőd széléről megmenekült fotós.

Starr kereken 14 millió dollárral (több mint 3,1 milliárd forint) rövidítette meg Jacob "Ékszerész" Arabo buharai születésű New York-i ékszerkereskedőt, rapsztárok és menő kosarasok óraszállítóját. Rajta keresheti 5,75 millió dollárját (közel 1,3 milliárd forint) a 99 éves Rachel "Bunny" Mellon is, aki az USA egyik leghatalmasabb vagyonát - a Mellon vagyont - megöröklő, lóversenyszeretetéről és jótékonyságáról híres Paul Mellon özvegye.

Kiszagolták

A gyanú szerint Starr többek között az özvegy pénzéből vásárolta meg 7,5 millió dollárért azt a lakást a 74. utcában, ahol a gardróbszobában próbált elrejtőzni a nyomozók elől. A lakás árához szükséges további pénz egy része pedig egyenesen Uma Thurman Starr cégénél, a Starr and Co.-nál nyitott számlájáról származott. Az egymillióval megrövidített színésznő azonban még időben észbekapott, és egy hónapja kiverte a balhét a befektetőnél. Starr végül visszafizette neki az összeget - feltehetően egy másik befektető számlájáról.

Al Pacino is megérezhetett valamit, mivel - a New York Post szerint - pár hete közölte a befektetéseit Starr cégénél kezelő menedzserrel, hogy vele vagy nélküle, de kivonja pénzét. A kezelő végül saját céget alapított, és Pacino befektetéseivel együtt elhagyta a társaságot. Hasonlóan cselekedett korábban Annie Leibovitz is, aki Starr letartóztatása után közölte, nem lepték meg az események. "Nagy érdeklődéssel figyelem majd ezt a történetet" - közölte a fotós, aki szerint "Ken Starr, már egy ideje nem képvisel engem".

Misztikus befektetések

A Guardian szerint Starr módszere klasszikus pilótajáték volt. Tuti, kis kockázattal nagy nyereséget ígérő üzletekkel, illetve exkluzív klienseivel kérkedve vette rá lehetséges befektetőit, hogy nála fialtassák pénzüket. "Úgy intézte, hogy úgy tűnjön, valami nagyon exkluzív dologról van szó, valósággal misztifikálta a lehetőséget, hogy valaki az ő ügyfele lehet" - idézte a brit lap Preet Bhararát, az ügyet vizsgáló egyik ügyészt.

A New York Daily Newsnak egy a férfit ismerő névtelen forrás arról beszélt, hogy Starr az új kliensek előtt mindig eljátszotta, hogy "túl fontos személyiség, túl elfoglalt, hogy elfogadja befektetését. Persze a végén bármilyen összeget elfogadott, egymilliót, félmilliót". Arról nem beszélt, hogy mibe fekteti a pénzt. Ha azt kérték, hogy mutasson róla papírt, "általában valami olyasmit válaszolt, hogy 'ó a kínaiak nem adnak ám papírt'".

A férfi első meghallgatásán azt állította, hogy mindig is törvénytisztelő állampolgár volt, a bíróság azonban úgy látta, másra utal, hogy ruhák mögé bújt. Ráadásul megállapították, hogy a luxuskedvelő befektetőnek van magánrepülője, és feltehetően van néhány titkos tengerentúli bankszámlája is, és ha tehetné, meglógna, ezért óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül rendelték el előzetes letartóztatását.

Szürke könyvelőből sztárok bankára

A New York Daily News a Starrt ismerő forrására hivatkozva azt írta, hogy Starr nem volt mindig ilyen költekező, kérkedő alak. Sőt. "A világ egyik legjobb kereskedője volt, akinek életét egy sztriptíz-táncoshoz fűződő viszony forgatta fel fenekestül" - idézte a Starrt jól ismerő névtelen forrást a New York-i bulvárlap.

Forrás: AFP
Martin Scorsese is az ügyfelek között volt

A Bronxban nevelkedett férfi "szerény családja ragyogó ékövének", egy Queens College-ben tanuló gyerekzseninek nevezte egy ismerőse. Pénzügyi karrierje elején jelentéktelen bronxi könyvelő volt, "rossz frizurával, rettenetes szemüveggel", de már látszott, hogy jó szeme van a pénzügyekhez. A hetvenes évek elején szerzett adójogi szakképesítést a New York-i Egyetemen, ezt követően kezdett pénzügyi tanácsadóként dolgozni, és hamar kedvelt megbízottja lett a nagyváros gazdagjainak. Ekkor ismerkedett meg a Mellon-családdal, és rajtuk keresztül igyekezett minél közelebbi kapcsolatba kerülni az elittel, de kihasználta erre demokrata párti kapcsolatait is.

A végzet asszonya

Magánéleti problémái azonban gyökeres változást indítottak el Starrban ismerőse szerint. Második feleségénél - 1991-ben titkárnőjére cserélte az elsőt - szklerózis multiplexet állapítottak meg, és ahogy a nő állapota rosszabbodott egyre furcsábban kezdett viselkedni a férfi.

Ekkor ismerkedett meg Diane Passage sztriptíztáncossal, aki a legendás Scores Klubban mulattatta a vendégeket. Amikor Starr betegeskedő felesége vidékre költözött, a befektető teljesen átváltozott - állította ismerője az amerikai lapnak. "Eldobta szemüvegét és kontaktlencsét kezdett hordani. Lecserélte ruhatárát, és frizurát változtatott. Pezsgett és divatos volt. Egyszerre minden partira elment, ahova csak meg tudta hívatni magát, és mindig Diane-nal az oldalán tűnt fel, aki mindig testével tűnt ki."

Három éve házasodtak össze, Starr pedig egyre inkább csak a nő kegyeit kereste. Előbb zenei karrierjét próbálta egyengetni, de hiába alapított csak a számára egy kiadót, a nő nem futott be, a próbálkozás csak vitte a pénzt. Ami azonban nem számított a szerelemtől megittasult Starrnak, akit teljesen elbűvölt és elbizonytalanított a hollófekete hajú szépség. Ismerőse szerint rendre arról faggatta a nőt, hogy szereti-e még.

Elvesztette az uralmat

Elhalmozta ruhákkal, Alexander McQueen kreációkat, Giuseppe Zanotti cipőket, és bundákat vásárolt neki. Drága ékszerekkel kényeztette, fizette mellnagyobbító műtétjét, születésnapjára rockzenekart szerződtetett, sőt, egy alapítványt is létrehozott gyereküket egyedül nevelő anyáknak (mielőtt megismerkedtek, Passage is egyedül nevelte lányát), amelynek rúdtáncos versenyeken gyűjtöttek pénzt.

Starr állítólag bárkivel találkozott először megpróbálta meggyőzni, hogy nála fektessen be, de ha ez nem sikerült, akkor arra próbálta rávenni, hogy támogasson egy-egy ilyen versenyt. Voltak nyaralni Spanyolországban, de rendszeresen töltötték idejüket a Hamtponsban, a New York-i gazdagok körében közkedvelt Long Island-i nyaralóhelyen.

Magánéletében is egyre több furcsa jel utalt azonban arra, hogy valami nincs rendben. A New York Post által idézett ismerőse szerint az utóbbi hónapokban Starr megint megváltozott: fekete ruhákat kezdett viselni, férfiakat csókolt szájon, "teljesen elvesztette maga felett az uralmat".