Dühös amerikaiak üzentek a washingtoni elitnek a szuperkedden

Vágólapra másolva!
A novemberi törvényhozási választáson induló jelöltekről szavaztak több amerikai államban is, és az eredmények alapján a választóknak elegük van a hivatalban lévő politikai elitből. Több helyen is az újoncokra szavaztak a régi, bejáratott politikusokkal szemben. A borús közhangulat ugyan elvileg a jelenleg kisebbségben lévő republikánusoknak kedvezne, az előválasztások alapján azonban ők sem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon.
Vágólapra másolva!

Izgatottan figyelték a pártok, a politikai elemzők és az újságírók az Egyesült Államokban kedden (magyar idő szerint késő éjszaka) lezárult előválasztásokat, amelyeken arról szavaztak több államban, hogy kik indulhatnak a novemberi törvényhozási választáson. Szenátori jelöltekről szavaztak Pennsylvaniában, Kentuckyban és Arkansasban is, illetve tartottak egy időközi képviselőválasztást is, szintén Pennsylvaniában. Ez volt az első nagyobb eseménye az idei választási szezonnak, így az amerikai sajtóban több helyen úgynevezett szuperkeddként is emlegették.

A szavazásokra azért irányult nagy figyelem, mert ettől várták, hogy megmutassa, milyen választói hangulat uralkodik az Egyesült Államokban. Az eredményekből az szűrhető le, hogy a szavazóknak elegük lett a bejáratott, már régóta hivatalban lévő politikusokból, és inkább új arcokra vágynak, olyanokra, akik a washingtoni politizálás gyökeres megújítását hirdetik. A novemberi törvényhozási választások előtt ez elsősorban a demokratáknak lehet rossz hír, akik jelenleg többséggel bírnak a szenátusban és a képviselőházban is, a szavazások alapján azonban a republikánus elit tagjai sem lehetnek nyugodtak. Az ő pozíciójukat a párt konzervatív szárnyának megerősödése fenyegeti.

Bukás 30 év után

A keddi előválasztásokon a legnagyobb érdeklődés talán a pennsylvaniai szavazást övezte, ahol arról született döntés, hogy ki legyen a demokrata párt jelöltje novemberben. Az egyik induló a szenátusban jelenleg is helyet foglaló Arlen Specter volt, aki korábban republikánus volt, de tavaly átállt a demokratákhoz, arra hivatkozva, hogy eredeti pártja túlságosan konzervatív irányt vett. A közel 30 éves szenátori múlttal rendelkező Specter ugyanakkor az előzetes eredmények alapján kikapott Joe Sestaktól, aki mindössze négy éve tagja a washingtoni törvényhozás alsóházának, a képviselőháznak.

Specter annak ellenére veszített, hogy mellette kampányolt az amerikai elnök is, ami jelzi, hogy a két évvel ezelőtt még hatalmas lelkesedéssel övezett Barack Obama sok veszített vonzerejéből még saját pártjának táborán belül is. Nem sokra ment Obama támogatásával az arkansasi szenátusi előválasztáson induló Blanche Lincoln sem, aki ugyan megnyerte a szavazást, de ahhoz nem kapott elég voksot, hogy elkerülje a második fordulót. A június 8-án esedékes újabb körben a szenátusban jelenleg is helyet foglaló Lincolnnak a kevésbé ismert helyi kormányzó-helyettessel, Bill Halterrel kell megküzdenie a jelöltségért.

Előretörő teapartizók

A republikánus oldalon a Kentuckyban tartott szenátusi előválasztást kísérte fokozott izgalom. A párt elitje Trey Graysont, az állam egyik vezető tisztviselőjét támogatta, a szavazáson azonban Rand Paul, az úgynevezett Tea Party (teaparti) mozgalom jelöltje fölényes, 59 százalékos győzelmet aratott. A konzervatív értékeket valló, az állam szerepének terjeszkedése ellen küzdő Tea Party az elmúlt egy évben vált egyre befolyásosabbá, május 9-én például Utah államban szorította ki a jelölési versenyből a 18 éve szenátorkodó Bob Bennett republikánus politikust.

"Van egy üzenetem a teaparti részéről, egy üzenet, amely hangos és világos (...). Azért jöttünk, hogy visszavegyük a kormányunkat" - fogalmazott győzelme után Rand Paul, aki ismertségét apjának, a 2008-as elnökválasztáson a republikánus jelöltség megszerzésével próbálkozó Ron Paulnak is köszönheti. Ron Paul ugyan még csak a közelébe sem került a jelöltségnek, de az állam szerepének csökkentésére koncentráló kampánya sok hívet szerzett, és a választási küzdelem egyik meglepetése volt.

A továbbra is gyengélkedő gazdaság, a magas munkanélküliség és az Obama elnök munkájával való elégedetlenség növekedése elvileg mind a republikánusoknak kedvez a novemberi törvényhozási választáson, a keddi szavazás azonban a demokraták számára hozott egy fontos győzelmet. Pennsylvania egyik körzetében képviselőt választottak a februárban elhunyt John P. Murtha demokrata képviselő helyére, és ugyan a régiót konzervatívként tartják számon, mégis a demokrata jelöltnek sikerült nyernie a republikánussal szemben. Ez is azt jelzi, hogy a korábban érvényes képletek már nem feltétlenül működnek az amerikai politikában, és így a novemberi szavazás, valamint az azt megelőző előválasztások még sok izgalmat tartogathatnak.