Bárki lábára rálépett az agyonlőtt sztriptízkirály

Vágólapra másolva!
Előszeretettel fogta foglalkozására országszerte ismert botrányos ügyeit a dél-afrikai sztiptízbárok királya. A kedden 15 lövéssel meggyilkolt Emmanuel "Lolly" Jackson sokat tett azért, hogy a közélet erősen vitatott személyisége legyen. Amikor 250-nel száguldott és elkapták, azzal viccelt, hogy a templomba siet, de megpróbálta kiaknázni a szexbotrányba keveredett dél-afrikai atléta ügyét is.
Vágólapra másolva!

Kedd este zárt ajtókba ütközött minden férfi, aki vetkőző lányokat akart nézni Dél-Afrika egyik legmenőbb sztriptízbár-hálózatának, a Teazersnek (izgatók) valamelyik klubjában. "Lolly Jackson családjára és az ő és a Teazers munkatársaira tekintettel az összes Teazers zárva lesz ma" - volt olvasható kedden az egyik klub ajtaján Rivoniában, Johannesburg külvárosában.

Az ajtó előtt sárga és vörös rózsák emlékeztettek a sztriptízbár-hálózat tulajdonosára, akit hétfő éjjel öltek meg, gyilkosa feltehetően egy korábbi rendőrségi besúgó volt. A George Smithként azonosított gyanúsított 15 golyót röpített a sztriptízbáros testébe, majd telefonált a rendőrségre, de mire azok odaértek, már elhajtott áldozata dzsipjével.

Az ügy részletei és a gyilkosság indoka egyelőre nem tisztázott. A dél-afrikai sajtóban több találgatás is kering, emlegetnek egy félresikerült pénzmosási ügyletet, egy heves vitát az áldozat és egy volt táncosának udvarlója között, illetve egy luxusautó megvásárlásának problémás ügyét.

"Sokat adakozott"

"Nagy ember volt, hatalmas szívvel, aki sokat adakozott" - mondta róla a Teazers szóvivője. Az 53 évesen meggyilkolt Emmanuel "Lolly" Jackson azonban nem kimondottan jótékonykodása miatt volt Dél-Afrika-szerte ismert és vitatott személyiség. Nem csak foglalkozása - klubjaiban a világ minden tájáról származó lányok táncoltak -, hanem nagyvilági életstílusa, bírósági ügyei, reklámkampányai és szókimondó, pimasz, egyesek szerint erőszakos személyisége is vitákat gerjesztett.

Tavaly például leszedették vele azt az plakátot, amelyet a Caster Semenya Pekingben 800 méteren aranyérmet szerzett dél-afrikai futó szexvizsgálata körüli botrány idején mutatott be. Ezen egy félmeztelen modell volt látható, "Minek ide szexvizsgálat?" felirattal.

Gyorsan hajtott

Szenvedélyesen rajongott a drága és gyors kocsikért is. 2005-ben 249 km/h-s sebességnél mérték be a rendőrök Lamborghinijével. Amikor kérdőre vonták a gyorshajtás miatt, azt mondta, a templomba igyekszik. Idén megint gyorshajtáson kapták.

Felháborodást keltettek bírósági ügyei. 2008-ban csalás és a bevándorlási törvények megsértése miatt folyt ellene eljárás, amelyet végül megszüntettek. Tavaly bűnösnek vallotta magát egy korábbi alkalmazottja bántalmazásában. A múlt hónapban emberrablás, megfélemlítés, fenyegetés miatt kellett megjelennie a bíróságon, miután konfliktusba keveredett egykori bulgáriai származású táncosával és annak barátjával.

"Mindig magának akarta az egész tortát"

A kisgyerekkorát Kongóban töltő, majd Dél-Afrikában felnövő Emmanuel Jackson hamar otthagyta iskoláit, használt autókkal kereskedett, majd útburkoló céget vitt, itt teremtette meg a mára kisebbfajta üzleti birodalommá fejlődött sztriptízbár-hálózatának anyagi alapjait. "Érdekes, sokrétű férfi, azok közül a kevesek közül, akik elmondhatják magukról, hogy nem csak teljes életet éltek, de megadatott nekik álmaikat is valóra váltani" - olvasható honlapján közelmúltban kiadott önéletrajzi könyvének ajánlójában, ahol csak úgy emlegetik, mint King of Teaze (Az izgatás királya).

"Öröksége az ellentmondás, nemcsak, hogy sosem félt mások lábujjára lépni, de egyenesen két lábbal taposott rá a minél nagyobb hatás kedvéért" - olvasható honlapján. "Egy szemét volt, rasszista, uzsorás, megalomániás. Mindig magának akarta az egész tortát" - mondta róla a dél-afrikai The Starnak egyik legelkeseredettebb riválisa, a szintén sztriptízbárokat üzemeltető Andrew Phillips.

Megbélyegző foglalkozás

"Hat klubom van. Igen, nehéz eset vagyok" - ismerte el Jackson a dél-afrikai Mail and Guardiannak adott interjújában áprilisban, ugyanakkor azt is mondta magáról, hogy valójában jó fiú, és csak foglalkozása miatt hiszik rossznak. "Egy hollywoodi filmben akárhányszor drogüzletet kötnek vagy meggyilkolnak valakit, az egy sztriptízbárban történik, úgyhogy mindenki azt hiszi, hogy valamiféle maffiózó vagyok." Honlapján is foglalkozásával magyarázzák vitatott személyiségét: "akik ismerik és szeretik őt, tanúsíthatják azt a tényt, hogy a dolgokat kenyérkereső foglalkozása kavarja meg körülötte".

Jackson meggyilkolása alig 37 nappal a focivébé kezdete előtt történt, és újra ráirányította a figyelmet a rossz közbiztonságra. Dél-Afrikában több (naponta 50) gyilkosság történik, mint a hatszor nagyobb lakosságú USA-ban. Az ország, jóllehet 2004 óta javulnak az erről szóló statisztikák, még mindig a világ élvonalában van a gyilkosságok számát tekintve.

Más bűncselekmények - így a rablások és a nemi erőszak - ugyanakkor egyre gyakoribbak. Tavaly a G4S - a világ egyik legnagyobb multinacionális biztonsági cége - azzal fenyegetett, hogy a rossz közbiztonság miatt nem vállal majd munkát a vébén. A Goal.com ugyanakkor azt állítja, hogy csak azért tűnik olyan veszélyesnek Dél-Afrika, mert mindig a fejlett államokhoz hasonlítják a bűnügyi statisztikáit, holott más afrikai országokhoz képest nem is áll rosszul.