Elérte a pedofilbotrány az amerikai cserkészmozgalmat is

Vágólapra másolva!
Sokmilliós kártérítést ítélt egy bíróság egy egykori kiscserkésznek az USA-ban, akit ifivezetője zaklatott az 1980-as években. Az ügy az első egy sor hasonló kereset közül. Az amerikai cserkészmozgalom központjában állítólag 6000 olyan aktát őriznek, amelyek a szervezeten belüli zaklatásokról szólnak, de többségükről mélyen hallgattak, akárcsak a katolikus egyház.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházat érintő pedofilbotrányhoz hasonló történik az amerikai cserkészszövetséggel. A múlt héten egy oregoni bíróság minden eddiginél magasabb kártérítést ítélt meg egy cserkészként gyerekkorában szexuálisan zaklatott áldozatnak. Kerry Lewis azzal vádolt egy cserkészvezetőt - Timur Dykes-t -, hogy az 1980-as években többször is molesztálta. A bíróság helyt adott keresetének és 18,5 millió dolláros (3,7 milliárd forint) kártérítésre ítélte az amerikai ifjúsági szervezetet.

Az ügy azonban ezzel nem ért véget, mivel a pedofil papok botrányai miatt a gyerekek zaklatására amúgy is érzékeny amerikai közvélemény figyelmét ráirányította a cserkészek hasonló gyakorlatára. A szervezet ugyanis hosszú évtizedeken keresztül ugyanúgy óvta - saját hírnevét féltve - kiskorúakat zaklató tagjait, és titkolta az ilyen ügyeket, mint amivel az utóbbi hónapokban az egyházat és magát a pápát is vádolják.

Lewis ügyvédje szerint a cserkészek aktát vezettek minden zaklatási ügyről, ám az ilyen eseteket csak ritkán jelentették a rendőrségnek, és ha mégis hatósági ügy lett némelyikből, mindent megtettek azért, hogy elkerüljék a nyilvánosságot. "Rendszeres gyakorlat volt, a srácokat (a zaklatókat) próbaidőre bocsátották, majd hagyták őket tovább cserkészkedni, amely nem sokban különbözik a katolikus egyházban tapasztalható gyakorlattól" - idézte a Guardian. Az ügyvéd szerint maguktól még akkor sem jelentették a rendőrségen az eseteket, ha egyértelmű bizonyítékaik voltak a zaklatásról.

Dykes például bevallotta egyik felettesének - egy mormon püspöknek - a zaklatást 1983-ban, de hagyták tovább dolgozni a szervezetben. Lewis szerint ezután még két évig zaklatta őt.

Csak Lewis ügyében 1200, a cserkészek által a zaklatásokról vezetett, bizalmasan kezelt "perverziós" aktába kért betekintést a bíróság, amelyhez azonban csak vonakodva jérult hozzá a szervezet. Ezen felül azonban összesen 6000 pedofil ügyekről szóló aktát őriznek a cserkészek texasi központjában, amelyeket az 1920-as évek óta vezetnek. Több állítólagos áldozat ügyvédje már kérte ezek nyilvánosságra hozását.

A kibontakozó pedofilbotrány súlyos csapás az amerikai cserkészmozgalomra, amelyet korábban is sok kritika ért diszkrimináció miatt. A szervezet például erkölcsi okok miatt nem fogad tagjai közé melegségüket nyíltan vállalókat, és olyanokat sem, akik nem nyilatkoznak arról, hogy hisznek-e istenben. Mások amiatt kritizálták a mozgalmat, hogy megtagadja eredeti alapelveit, amikor egyre inkább egy hatalmas vállalkozásként működik, amelynek befeketetései elérik a 900 millió dollárt (182 milliárd forint), hatalmas ingatlanvagyont kezel, és csak a tulajdonában álló művészeti alkotások értéke 45 millió dollárra (9 milliárd forint) rúg.