Elérte az amerikai partokat a hatalmas olajfolt

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint csütörtök naplementekor elérte a Mississipi folyó deltáját a Mexikói-öbölben keletkezett olajfolt széle. A múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony miatt naponta majdnem 800 ezer liter kőolaj ömlik a tengerbe, a szennyezés Amerika történetének legnagyobb környezetvédelmi katasztrófájával fenyeget.
Vágólapra másolva!

Elérte az Egyesült Államok déli partvidékét, a Mississipi folyó deltáját a Mexikói-öbölben keletkezett olajszennyeződés első nyúlványai. Helyi idő szerint csütörtökön naplementekor olajfoltok jelentek meg a folyó déli ágánál, valamint hosszú olajcsíkok lebegtek a közelben a tenger vizén Louisiana állam közeli partjai mentén. Az AP amerikai hírügynökség szerint évtizedek óta ez lehet az ország legnagyobb olajszennyeződése, amely elhomályosíthatja még az Exxon Valdez tankhajó 1989-es katasztrófája által okozott környezeti károkat is. Több száz hal- és madárfaj, egyéb tengeri élőlény kerülhet most veszélybe.

Az amerikai kormány szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett. A most naponta kiömlő olajmennyiség 200 ezer gallonnak felel meg. A zátonyra futott Exxon Valdez tartályaiból akkoriban 11 millió gallon nyersolaj folyt ki Alaszka partjainál. David Hayes, a belügyminisztérium tisztviselője csütörtökön közölte: akár 90 napba telhet, amíg egy új nyomáscsökkentő szelepet helyeznek el a tengerfenéken az olajszivárgás leállítására.

Louisiana után pénteken Florida állam kormányzója is szükségállapotot hirdetett.

Barack Obama amerikai elnök azt mondta, a kormány mindent megtesz a katasztrófa elhárítására. A térségben már több mint 1900 ember és 300 vízi jármű dolgozik - közölte. Az elnök ezzel azokat az utóbbi napokban felmerült vádakat igyekezett elhárítani, hogy kormánya nem reagált kellő gyorsasággal az olajszivárgásra.