Pénteken elérheti az amerikai partokat a hatalmas olajfolt

Vágólapra másolva!
Felajánlotta az amerikai hadsereg, hogy segít a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés elleni küzdelemben, amely miatt Louisiana államban szükségállapotot rendeltek el. Az elsüllyedt fúrótoronyból napi 20 ezer liter olaj szivárog és az óriási olajfolt a part felé tart. A mentésben részt vevők már a világ legsúlyosabb olajszennyezéséről beszélnek, Barack Obama három miniszterét is a térségbe küldte.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereget is bevetették a Mexikói-öbölben kigyulladt, majd elsüllyedt fúrótoronyból származó olajszennyezés elleni küzdelembe. A 72 kilométer széles és 169 kilométer hosszú - majdnem Jamaica méretű - olajfolt lassan az amerikai partok felé sodródik.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön átfogó kormányzati fellépést rendelt el az olajszennyezés ellen, és kormányának három tagját is a térségbe küldi. Odautazik Ken Salazar belügyminiszter, Janet Napolitano belbiztonsági miniszter és Lisa Jackson, a környezetvédelmi felügyelet vezetője. Obama szerint "minden rendelkezésre álló eszközt" fel kell használni a károk csökkentésére.

A mentésben részt vevők már a világ legsúlyosabb olajszennyezéséről beszélnek. "Az egyetlen ehhez hasonlítható dolog a kuvaiti tűz (amikor Szaddám Huszein katonái 1991-ben felgyújtották a kuvaiti fúrótornyokat)" - idézte a BBC Mike Millert, a kanadai Safety Boss olajkutakra szakosodott tűzoltócég vezetőjét. "Ez még az Exxon Valdezt (az alaszkai partoknál 1989-ben elsüllyedt olakjtanker) is elhomályosítja, ha így folytatódik."

A becslések szerint napi 5 ezer hordó (közel 20 ezer liter) olaj kerül a tengerbe az elsüllyedt fúrótoronyból. A BBC szerint, ha ezt nem tudják megállítani két hónapon belül annyi olaj (41 millió liter) kerül a tengerbe, mint amennyi az Exxon Valdezből annak idején kifolyt. A szivárgás megszüntetését főleg az nehezíti, hogy forrása több mint 1500 méteres mélységben van.

Az olajfoltot a változó szelek a meteorológusok szerint pénteken már partra sodorhatják. Széle már alig 32 kilométerre van a Mississippi környezetvédelmi területnek számító torkolatától. A mérnökök egy víz alatti harangon dolgoznak, amellyel be tudnák fedni a szivárgást, és az olajat tankhajókba pumpálhatnák, de ennek elkészítése azonban hetekbe telhet.

Az elsüllyedt fúrótoronynál közben felfedeztek egy harmadik helyet is, ahonnan olaj szivárog.