Nyáron kérhet bocsánatot a zaklatások miatt a pápa

Vágólapra másolva!
Egy bíboros szerint nyáron bocsánatot kérhet a pápa a pedofil papok áldozataitól. A vatikáni szóvivő nem erősítette meg a hírt.
Vágólapra másolva!

Feltehetően bocsánatot kér a papi zaklatások miatt XVI. Benedek, amikor június közepén tetőpontjára ér a papság évének megünneplése - írja a New York Times William J. Levada bíborosra hivatkozva. Leava, aki a zaklatásos esetek kivizsgálására hivatott hittani kongregáció jelenlegi prefektusa, aki a pápának választott Joseph Ratzingert követte a poszton, a PBS amerikai tévétársaság egyik hírműsorában azt mondta, "nem lenne meglepve", ha a pápa bocsánatot kérne.

Federico Lombardini vatikáni szóvivő ugyanakkor közölte, korai lenne még erről beszélni, de szerinte nem valószínű, hogy a júniusi ünnepléseken központi helyet kapna a zaklatások ügye.

Az utóbbi hónapokban több európai országban robbant ki botrány abból, hogy katolikus papok molesztálták a rájuk bízott gyerekeket. Németországban és az Egyesült Államokban még XVI. Benedek pápa közvetlen felelősségét is felvetették, mondván, pápasága előtt tudott több pedofil papról, akikkel szemben nem kezdeményezett semmilyen eljárást.