Janukovics szerint csak az ellenzék elégedetlen az ukrán-orosz flottamegállapodással

Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön aláírta az új ukrán-orosz flottamegállapodást, és egyúttal nyilatkozatban fordult az ukrán néphez, védelmébe véve a dokumentumot.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön aláírta az új ukrán-orosz flottamegállapodást. A megállapodást Janukovics Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a múlt héten kötötte meg Harkivban, és annak értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, és cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot.

Kedden az orosz parlament alsóháza egyhangúlag ratifikálta a dokumentumot, míg ugyanaznap a kijevi törvényhozásban az ellenzék heves tiltakozása és botrányos jelenetek közepette szentesítették a megállapodást, miközben a parlament előtt is tüntettek a szerződés ellen. Janukovics csütörtökön a megállapodás aláírása után nyilatkozatban fordult a néphez, ebben kiemelte, hogy a gáz árának jelentős csökkenése növeli minden egyes ukrán állampolgár szociális biztonságát, elősegíti az ország gazdasági válságból való kilábalását. Mindez garanciát jelent egész Európa energiaellátásának a biztonságára is. Az egész civilizált világ helyeselte a harkivi tárgyalások eredményét, amelyet Washingtonban, Brüsszelben és az európai fővárosokban Ukrajna kétségbevonhatatlan sikerének tartanak - hangsúlyozta Janukovics.

Janukovics szerint egyedül az ellenzék elégedetlen, de nekik háború kell - írta. A parlamentben történtek azt jelzik, hogy a politikai kalandorok nemcsak a törvényhozás üléstermét, hanem az egész országot akarják füstbombákkal elárasztani - vélekedett üzenetében Janukovics.