Puhábbra cserélték Slotáék hazafiassági törvényét

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Párt hazafiassági törvénytervezete megbukott a szlovák parlamentben, de átment a kormány javaslata az állami jelképek használatáról. Az önkormányzati épületekbe és iskolákba a törvény értelmében kikerül az állami zászló, az alkotmány bevezetője és a himnusz szövege. Nem kell viszont minden hét elején lejátszani a szlovák himnuszt az iskolákban.
Vágólapra másolva!

Elutasította a szlovák parlament a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott, sokat vitatott hazafiassági törvényt, de elfogadta az állami jelképekről szóló tervezetet. A kormányfő, Robert Fico javaslatára ebbe a törvénybe a hazafiassági törvény-tervezet több elemét átemelték.

A módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni. Az iskolákban a himnuszt a tanév végén és az elején kell eljátszani - a hazafiassági törvény szerint azt minden hét elején el kellett volna játszani az iskolákban.

A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek. A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kell majd játszani.

A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

Slota megharagudott az államfőre

A hazafiassági törvényt - amelyet egyszer már elfogadtak - korábban megvétózta Ivan Gasparovic államfő, de csak az április elsejei tervezett hatályba lépése miatt. Emiatt az visszakerült az országgyűlés elé, és másodszor már csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott.

A törvény visszaküldése miatt Ján Slota, az SNS elnöke pártja élesen bírálta Gasparovicot, azt mondta, Fico és Gasparovic megegyezett egymással. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.

Az állami jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós képviselő szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. Az ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben.

Tüntettek a magyarok Slotáék javaslata ellen

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának" minősítette. Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő.

A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején lépnek életbe, miután Gasparovic aláírta őket.