Előkerült egy felvétel a detroiti merénylő kiképzéséről

Vágólapra másolva!
Bemutatott egy felvételt az amerikai ABC tévécsatorna, amelyen tavaly, a detroiti járaton merényletre készülő nigériai férfinek a kiképzése látható. A férfi az al-Kaida kiképzésén vett részt, és a videón arról beszél, mártírhalálra készül. A férfi terve meghiúsult, mert a gép utasai leteperték, miután a magára erősített robbanószerkezetet nem tudta működésbe hozni.
Vágólapra másolva!

Videofelvételt mutatott be az ABC amerikai tévécsatorna annak a nigériai fiatalembernek a terrorista kiképzéséről, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet 289 emberrel a fedélzetén. A felvételen az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat kiképzésén Umar Farouk Abdulmutallab többedmagával lőgyakorlatot végez, célpontként egy Dávid-csillag, egy brit zászló és egy ENSZ-felirat szolgált. Az is látható, ahogy a fiatalember a Koránból olvas fel részleteket, és arabul arról beszél, hogy mártírhalált szeretne halni.

Egy amerikai hírszerzési tisztségviselő a képsorok első vizsgálata alapján a felvételt hitelesnek minősítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy a videofelvétel mikor és hol készült. Az ABC szerint a felvételt az al-Kaida arab-félszigeti szárnya rögzítette, és a tévécsatorna egyik jemeni munkatársához juttatta el.

A videofelvétel megerősíti, amit a nigériai fiatalember az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatalnak (FBI) tett vallomásában állított, vagyis hogy Jemenben "vannak még olyanok, mint ő", akiket nyugati célpontok elleni merényletekre képeznek ki.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=7m8jfU9xHvvTb0zl

Abdulmutallab az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel kísérelte meg felrobbantani a repülőgépet, de miután a szerkezet nem lépett megfelelően működésbe, a repülőgép utasai leteperték. A férfi kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyával. A detroiti vádesküdtszék többek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel vádolja Abdulmutallabot, akit ezért életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetnek.