Útzárakkal akadályozzák a rendőri erősítést a thai tüntetők

Vágólapra másolva!
Egyre mélyül a konfliktus Thaiföldön, ahol az új választást követelő kormányellenes tüntetők számos főútvonal forgalmát blokkolták, miközben egy újabb gránátos támadásban 11 ember megsérült a fővárosban. A tüntetők új választásokat követelnek.
Vágólapra másolva!

Útlezárásokkal akadályozták meg a thaiföldi tüntetők, hogy a rendőrség erősítést tudjon küldeni ellenük. Két vidéki tartományban, és a fővárostól, Bangkoktól északra is blokkoltak egy-egy főútvonalat, hogy a kormány ne tudjon rendőri erősítést küldeni a főváros egy részét megszállva tartó tiltakozók ellen. A thai sajtó szerint a vörös inges tüntetők vezetői külön felkérték erre vidéki aktivistáikat.

Az ellenzéki tüntetők március 14. óta folyamatosan az utcán vannak. A tiltakozásokkal a kormány távozását és új választás kiírását akarják elérni. Nyomásuknak azonban eddig ellenállt a kormány. Pedig a tüntetők megszállták a főváros különböző pontjait, előbb a történelmi óvárost, majd az üzleti negyedegy részét. Egy, a kikergetésükre irányuló, múlt heti akcióknak számos halálos áldozata volt, de Abhiszit Veddzsadzsiva kormányfő közölte, ki fogják üldözni őket. Azt nem árulta el, hogy mikor és hogyan.

Közben vasárnap este újabb gránátos támadás történt. A pártjával a jelenlegi kormányt támogató Banharn Szilpaarcsa korábbi kormányfő otthona közelében történt robbanásnak 11 sérültje van, egyikük állapota életveszélyes. Az ellenzékiek hétfőn is folytatták tiltakozásukat, de vezetőik felszólították őket, hogy már ne hagyományos vörös ruházatukban jelenjenek meg, hogy a rendőrök ne tudják megkülönböztetni őket a hétköznapi emberektől.