A háborús bűnökkel vádolt al-Basír nyerte a szudáni elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Elnökválasztáson erősítette meg hatalmát a Szudánt 1989 óta vezető, háborús bűnökkel vádolt Omár al-Basír, de legitimációját nagyban csökkenti, hogy a  választás nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak, illetve több ellenjelölt idő előtt visszalépett. Első nyilatkozatában Basír azt ígérte, hogy a 2011 januárjában megrendezik a népszavazást az ország déli részének függetlenségéért.
Vágólapra másolva!

A hivatalban lévő államfő, Omár Haszán al-Basír nyerte meg az elnökválasztást Szudánban, ahol 24 év óta először vehetett részt több párt a megméretésben. Az afrikai országban április 11. és 15. között egyidejűleg tartottak elnök-, parlamenti és regionális választásokat, ami a déliek és az északiak több mint két évtizedes polgárháborúját lezáró 2005-ös békemegállapodás egyik kulcsfontosságú eleme a Dél-Szudán függetlenségéről szóló népszavazás kiírása mellett.

A szudáni központi választási bizottság elnöke hétfőn hozta nyilvánosságra az első eredményeket. Ezek szerint a leadott szavazatok 68 százalékával - 10,1 millió voksból 6,9 millió megszerzésével - végzett az élen Basír elnök, Dél-Szudánban pedig 92,99 százalékkal Salva Kiir megőrizte a miniszterelnöki tisztséget. Első televíziós nyilatkozatában Besír azt ígérte, hogy a terveknek megfelelően 2011 januárjában megrendezik az ígért referendumot.

Az 1989-ben puccsal hatalomra jutott Basír azt remélte, hogy egy legitim választás nyerteseként könnyebben szembeszállhat a Nemzetközi Büntetőbírósággal. A választások hitelességét azonban komolyan aláásta, hogy néhány nappal megtartásuk előtt a csalást kiáltó ellenzék széleskörű bojkottot hirdetett. Külső megfigyelők szerint a választási folyamat nem felelt meg a tisztességes és átlátható választásokat jellemző nemzetközi előírásoknak.

Basír győzelméhez kétség sem férhetett azután, hogy a másik két esélyes - Jaszir Arman, a volt déli lázadókat képviselő Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM), valamint Szadik al-Mahdi volt miniszterelnök, a nacionalista Umma Párt elnökjelöltje - kiszállt a küzdelemből, és példájukat követte szinte minden ellenzéki párt. Mivel a szavazócédulákat már azelőtt kinyomtatták, hogy az ellenzéki jelöltek visszaléptek, nagyon sok választó figyelmen kívül hagyta ezt a döntést. Így történhetett meg, hogy Arman is begyűjtött több mint kétmillió szavazatot.