Jelölteti magát az elnökválasztáson az elhunyt lengyel elnök ikertestvére

Vágólapra másolva!
Elindul a június 20-ra kiírt lengyel elnökválasztáson Jaroslav Kaczynski, az április 10-én repülőszerencsétlenségben elhunyt elnök, Lech Kaczynski ikertestvére. Lehet, hogy nagyobb eséllyel választják meg, mind amennyi testvérének volt, az eredetileg októberre kiírt szavazáson.
Vágólapra másolva!

Elindul a lengyel elnökválasztáson Jaroslav Kaczynski, az április 10-én repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczynski volt lengyel elnök ikertestvére. Mint bejelentette, saját személyes fájdalma ellenére jelölteti magát a június 20-i választásra. "Lengyelország a mi közös, nagy felelősségünk. Megköveteli tőlünk, hogy felülemelkedjünk szomorúságunkon, és személyes tragédiánk ellenére is cselekedjünk" - idézte a BBC.

A 60 éves Jaroslav Kaczynski 2006-ban lett miniszterelnök, de kormánya feszült viszonyban állt mind az Európai Unióval, mind Oroszországgal. A posztról 2007-ben távozott, amikor pártja vesztett a választáson.

Lech Kaczynski elnöki hivatala októberben járt volna le. Eredetileg újraindult volna a posztért, de a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy nem lesz sikere. A BBC szerint azonban a tragédia miatt testvére, Jaroslav győzhet.

A Lech Kaczynski halála óta az elnöki feladatokat ellátó parlamenti elnök, Bronislaw Komorowski is arra készül, hogy elindul az elnökválasztáson.