Heinz Fischer újabb hat évig lesz osztrák államfő

Vágólapra másolva!
A szavazatok majdnem négyötödét megszerezte Heinz Fischer az osztrák államfőválasztáson vasárnap. Az óriási győzelemmel másodszor nyerte el a posztot, amit újabb hat évig viselhet. Ellenfele boszorkányüldözésről beszél.
Vágólapra másolva!

Hatalmas fölénnyel újraválasztották Ausztriában Heinz Fischer államfőt vasárnap - írja a BBC. Fischer ezzel újabb hat éves mandátumot nyert. A BBC által veterán szociáldemokratának nevezett politikus a voksok 79 százalékát szerezte meg. Fischer élő televíziós beszédében azt mondta: "Rendkívül boldog vagyok, és köszönöm az osztrák népnek, hogy ennyire bíznak bennem".

Fischer legjelentősebb eredményt elért ellenfele a szélsőjobb által támogatott Barbara Rosenkranz volt, aki a szavazatok 15 százalékát nyerte meg. Rosenkranz szerint ő és családja egy boszorkányüldözés" áldozatai lettek. "Ez igazán nem volt tisztességes választási kampány, úgy gondolom, ezt mindenki látta" - mondta a vesztes jelölt.

A BBC szerint nem is várta senki a választások előtt, hogy Rosenkranz nyerhet. Jelölésén sok osztrák felháborodott, mert Rosenkranz korábban kritizálta a kemény osztrák náciellenes törvényeket, mondván azok a szólásszabadság ellen vannak.

A Keresztény Párt jelöltjére, Rudolf Gehringre csak a szavazók 5,44 százaléka voksolt.

Az államfőválasztáson a szavazópolgárok mindössze 49 százaléka vett részt, bár még nem számolták össze az összes szavazatot. Ez az alacsony részvétel nagyon szokatlan Ausztriában, a lapok és a politikusok is az érdektelenség okait boncolgatták hétfőn. A legtöbben abban látják az alacsony érdeklődés okát, hogy az osztrák szövetségi elnök szerepe az államban csupán jelképes, leginkább ceremoniális jellegű.