Elnököt választanak vasárnap Ausztriában

Vágólapra másolva!
Heinz Fischer jelenlegi államfő a legnagyobb esélyese a vasárnapi osztrák elnökválasztásnak. A várhatóan alacsony részvétel mellett zajló választáson a szociáldemokrata Fischer akár a szavazatok 82 százalékát is megszerezneti, miután az Osztrák Néppárt nem állított ellenjelöltet.
Vágólapra másolva!

Reggel hétkor megnyíltak a szavazóhelységek Ausztriában, ahol vasárnap elnökválasztás kezdődött. Senki nem számít meglepetésre az osztrák elnökválasztáson, miután a volt szociáldemokrata politikus, Heinz Fischer az előrejelzések szerint a szavazatok akár 82 százalékát is megszerezheti, ezzel pedig újabb hat évig lesz Ausztria elnöke.

Messze lemaradva Fischertől a második helyen áll Barbara Rosenkrancz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, míg a harmadik a Keresztény Párt indulója, Rudolf Gehring. A szociáldemokraták legfőbb riválisa, egyben jelenlegi koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt (ÖVP) a megállapodás alapján nem állított jelöltet.

A szavazóhelységek délután öt órakor zárnak, előzetes eredmények két órával később lesznek. A felmérések szerint alacsony lesz a részvételi arány. Fischer 2004-ben lett elnök, miután szoros versenyben legyőzte a néppárti Benita Ferrero-Waldnert, aki később az Európai Bizottság tagja lett.