Először emlékeztek meg Törökországban a legyilkolt örményekről

Vágólapra másolva!
Évtizedes tabuval szakítva szombaton megemlékezést tartottak Isztambulban az első világháború idején legyilkolt örményekre. Az üldözések kezdetének 95. évfordulóján tartott megemlékezésen körülbelül százan vettek részt. A gyűlés ellen egy másik csoport ellendemonstrációt szervezett, a török miniszterelnök pedig üdvözölte, hogy Barack Obama amerikai elnök az évfordulós levelében nem használta a népirtás kifejezést.
Vágólapra másolva!

Törökországban emberi jogi aktivisták és szimpatizánsaik, köztük művészek emlékeztek meg együttesen szombaton arról, hogy a török ottomán birodalom hadseregének katonái örményeket gyilkoltak le tömegesen az első világháború idején. Az isztambuli gyűlésen körülbelül százan vettek részt. Az eseménnyel egy fél évszázados tabut szegtek meg a résztvevők, Törökországban ugyanis máig tilosnak számít még a történtek megemlítése is.

A törökországi Emberi Jogok Társaságának isztambuli szervezete az örmény áldozatokért rendezett gyűlést a Haydarpasa nevű vasúti állomáson tartotta meg. 1915. április 24-én ugyanis innen indult el útjára az első olyan vagon, amelyben deportált örményeket szállítottak. Az isztambuli megemlékezés résztvevői közül néhányan azt skandálták, hogy "soha többé", míg mások az egykori száműzöttekről készült fekete-fehér fényképeket mutattak fel.

A gyűlés ellen egy másik csoport demonstrációt szervezett. Ennek tagjait a török rendőrök tartották távol a megemlékezéstől. Az ellentüntetés résztvevői közt több egykori diplomata is volt, akik a török nemzeti zászlót lengették. Az 1970-es és 1980-as években ugyanis egy szélsőséges örmény szervezet, az Asala tagjai 42 török diplomatát gyilkoltak meg merényleteikben.

Ezalatt Törökországban értelmiségiek és művészek petíciót szövegeztek és írtak alá, amelyben arra szólítják fel "azokat az embereket, akik fájdalmat éreznek" az örmények lemészárlása miatt, hogy fejezzék ki sajnálatukat. Törökország kormánya visszautasítja a vitát a történelmi eseményekkel kapcsolatban, csak 300-500 ezer ember halálás ismeri el, és a népirtás helyett "nagy katasztrófa"-ként említik az 1915-17-ig tartó öldöklést. A viszály évtizedeken át mérgezte a két állam, Törökország és Örményország kapcsolatait.

Örményország fővárosában, Jerevánban tízezrek emlékeztek meg arról, hogy a mai modern török állam elődjének hadserege másfél millió örményt gyilkolt le módszeresen 1915 és 17 között. Az üldözések kezdetének 95. évfordulója alkalmából a tömeg Jerevánban virágot helyezett el az áldozatok emlékművénél. Szerzs Szargszján elnök azt mondta, hogy Örményország továbbra is elvárja a nemzetközi közösségtől: ismerje el népirtásnak az örmények leöldöklését.

Köszönöm azoknak, akik oly sok országban, így Törökországban is megértik az emberiesség elleni bűnök megelőzésének a fontosságát, és mellettünk állnak ebben a harcunkban - mondta az elnök. Már péntek este ezrek vonultak a főváros egyik dombján álló emlékműhöz fáklyákkal, gyertyákkal, valamint örmény lobogókkal, illetve azoknak az országoknak - Kanadának, Franciaországnak, Lengyelországnak és Svájcnak - a zászlóival, amelyek népirtásnak minősítik a történteket.

Obama kerülte a népirtás kifejezést, Erdogan örült ennek

Bejrútban örmények tízezrei vonultak fel az évfordulón, a 140 ezer fős libanoni közösség a legnépesebb örmény szórvány az arab világban. Párizsban mintegy 5 ezren emlékeztek meg az évfordulóról, köztük volt Charles Aznavour örmény származású énekes is.

Franciaország 2001-ben népirtásnak ismerte el az örmények 1915-17-es lemészárlását. A franciaországi félmilliós örmény közösség a legnépesebb Nyugat-Európában. A franciaországi örmények kezdeményezték a szenátusban, hogy fogadjanak el törvényt Franciaországban az örmény népirtás tagadásának büntethetőségéről. A törvénykezdeményezés 2006 októberében elakadt és azóta függőben van.

Az amerikai elnökök az évfordulón hagyományosan üzenetet fogalmaznak meg. Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház által kiadott közleményben a XX. század egyik legszörnyűbb gaztettének nevezte az "Oszmán Birodalom utolsó napjaiban" elkövetett vérengzéseket, de ahogy korábban, ezúttal is kerülte a népirtás kifejezést. A közlemény szerint emlékezni kell azokra, akiket megöltek, hogy ne ismétlődjenek meg a múlt gyászos hibái.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan szombaton üdvözölte, hogy Obama az 1915-17-es eseményekről szóló üzenetében kerülte a népirtás kifejezést. "Obama elnök nyilatkozatában számításba vette Törökország érzékenységét" - idézte a török Anadolu hírügynökség a török miniszterelnököt.

Ankara március 4-én hazarendelte washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága határozatot fogadott el, felszólítva Obama elnököt, hogy minősítse népirtásnak 1,5 millió örmény "rendszeres és szándékos megsemmisítését". A török nagykövet Ankara tiltakozása után április elején foglalta el újra a posztját.

Erdogan szombaton elítélte az örmény fővárosban szombaton tartott utcai demonstrációkat, melyek során a török média szerint török zászlókat és török vezetők képeit égették el. "Azok, akik Örményországban az utcákra tódultak, lábbal tiporták a nemzetközi morált" - mondta Erdogan, "szélsőségeseket" emlegetve. "Az ilyen kezdeményezések csak arra jók, hogy kompromittálják a normalizálás folyamatát" - tette hozzá.