Pedofil bűne miatt mondott le egy belga püspök

Vágólapra másolva!
Évtizedeken keresztül zaklatott egy hozzá közel álló fiút, emiatt lemondott posztjáról a belgiumi Brugge püspöke. A katolikus egyházat az utóbbi hónapokban több országban is pedofilbotrány rázta meg, Belgiumban ez az első eset.
Vágólapra másolva!

Lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, a belgiumi Brugge (Bruges) püspöke, és beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút. A 73 éves püspök szerint a zaklatás akkor kezdődött, amikor még fiatal pap volt, és egészen püspökké történt kinevezése utánig tartott.

"Mielőtt püspök lettem volna, és egy bizonyos ideig utána is, szexuálisan molesztáltam egy hozzám közel álló fiút" - írta a püspök nyilatkozatában, amelyet André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője olvasott fel pénteken. A püspök bocsánatot is kért az érintettől, aki szerinte máig viseli a zaklatás lelki nyomait.

Vangheluwe az ország legrégebben (1984 óta) hivatalban lévő püspöke volt. Léonard érsek szerint az ügy bizonyára elszomorítja majd a belga katolikus közösséget, és bizalmi válságot okoz, de közölte azt is, a lemondás azt mutatja, eltökéltek abban, hogy lezárják a múltnak ezt a darabját. A püspök nem csak hivataláról mond le, de véglegesen vissza is vonul (eredetileg jövőre vonult volna nyugdíjba). Arról, hogy az ügyben indul-e hivatalos eljárás a püspök ellen, nem esett szó.

Az utóbbi hónapokban több európai országban robbant ki botrány abból, hogy katolikus papok molesztálták a rájuk bízott gyerekeket. Németországban és az Egyesült Államokban még XVI. Benedek pápa közvetlen felelősségét is felvetették, mondván, pápasága előtt tudott több pedofil papról, akikkel szemben nem kezdeményezett semmilyen eljárást. Belgiumban ez az első eset.