Idén eddig Hondurasban ölték meg a legtöbb újságírót

Vágólapra másolva!
Csak 2010-ben nyolc újságírót öltek meg Hondurasban, többen a biztos halál elől inkább külföldre menekültek. Idén eddig Honduras a legveszélyesebb ország az újságírókra nézve, a gyilkosságokért a drogdílereket tartják felelősnek.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta nyolc újságírót gyilkoltak meg Hondurasban, a büntetés minden esetben elmaradt. Honduras vezeti a média munkatársai számára legveszélyesebb országok idei listáját.

A legutóbbi gyilkosság kedden történt San Pedro Sulában, az ország gazdasági fővárosában, és már az ötödik eset volt március óta. Az ismeretlen tettes golyót repített Georgino Orellana újságíró fejébe, majd elmenekült. A biztonságügyi minisztérium 13 ezer dollárnak megfelelő összeget ajánlott a nyomravezetőnek.

Honduras, amely a Dél-Amerikából az Egyesült Államokba vezető "kokainúton" fekszik, a kontinens egyik legveszélyesebb országa: 58 emberölés esik minden százezer lakosra. A bűncselekmények többségéért a drogdílereket tartják felelősnek.

Porfirio Lobo elnök azt kérte a rendőrségtől, hogy minden követ mozgasson meg, hogy kiderítse, kik ölték meg az újságírókat. Ehhez Spanyolország, Kolumbia és az Egyesült Államok segítségét kérte.

Az erőszakhullám miatt három újságíró inkább külföldre menekült a biztos halál elől - mutatott rá az Újságírók Határok Nélkül nemzetközi jogvédő szervezet.