Szlovákul taníttatná a történelmet a magyar iskolákban a szlovák oktatási miniszter

Vágólapra másolva!
A szlovák oktatásügyi miniszter szerint túl sok tantárgyat tanítanak a szlovákiai magyar iskolákban magyarul, és ezért a gyerekek nem tanulnak meg jól szlovákul. Jan Mikolaj azt elismeri, hogy a magyar iskolákban jól tanítanak.
Vágólapra másolva!

"Nyíltan kimondom, nem tartom helyesnek, hogy a magyar tannyelvű iskolákban a szlovákon kívül az összes többi tantárgyat magyarul oktatják. Legalább a történelmet és néhány szaktantárgyat terminológiai okok miatt szlovákul kellene oktatni" - jelentette ki Ján Mikolaj abban az interjúban, amelyet a Sme című liberális szlovák napilap közölt csütörtökön. A szlovák oktatási miniszter szerint a szlovákiai magyar iskolákban a magyar nyelvű oktatás túldimenzionált, bővítésére nincs szükség. Az elmúlt időszakban viszont két órával emelték a szlovák nyelv oktatását, s ezzel a tárcavezető szerint a magyar iskolákban az államnyelv ugyanarra a szintre került, mint a diákok anyanyelvének oktatása.

Mikolaj ugyanakkor elismerte, hogy a magyar iskolák oktatási színvonala magas. "Ez a nemzetiségi oktatás legerősebb oldala, ezért ezen a téren nem volt szükség semmiféle intézkedésre" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mit tett a tárca a magyar iskolák oktatási színvonalának az emelése érdekében, miután ez a kormányprogram része volt.

Míg Mikolaj kedvezően ítélte meg a szlovákiai oktatásügy elmúlt négy évét, a Sme elemzésében másként látja a helyzetet. A lap azt írja, hogy a szlovák nemzeti párti (SNS) minisztere "olyan területnek használta a tárcát, amelyen az SNS harcot folytatott a nemzeti (magyar) kisebbség ellen". Az újság szerint ebbe a kategóriába tartozik a hazafiassági törvény is. Mikolaj az interjúban "fontosnak és szükségesnek" nevezte ezt a sokat vitatott jogszabályt.