Lemondott a cseh képviselőház elnöke

Vágólapra másolva!
Zavaros pénzügyekbe keveredett, ezért lemond tisztségéről Miloslav Vlcek, a cseh parlament alsóházának szociáldemokrata elnöke. Az ellenzék már néhány napja a házelnök lemondását követeli.
Vágólapra másolva!

Távozik tisztségéből Miloslav Vlcek, a cseh parlament alsóházának szociáldemokrata elnöke - közölte Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke a pártvezetés csütörtöki ülése után az észak-morvaországi Ostravában.

"Lemondásáról saját maga döntött. Ugyancsak bejelentette, hogy lemond a párt választási listavezetői helyéről is az észak-morvaországi régióban, s a májusi képviselőházi választáson már nem indul" - tájékoztatta az újságírókat Paroubek.

Vlcek lemondásának oka, hogy a múltban zavaros pénzügyekbe keveredett, és miután ezek néhány napja nyilvánosságra kerültek, nem tudta őket elfogadhatóan megmagyarázni.

A képviselőházi elnök korábban 25 millió koronás költségvetési támogatást lobbizott ki egyik ismerőse számára üdülő és egészségügyi központ építésének címén. Ehelyett azonban az állami pénzek felhasználásával a telken valójában szálloda épült, amelyet később nagy nyereséggel értékesítettek. Vlcek azt állította, hogy nem is ismeri a vállalkozót, de később kiderült, hogy a múltban egyik tanácsadója volt. A politikus másik bűne, hogy öt éve több mint egymillió koronás kölcsönt készpénzben törlesztett, holott a hatályos törvények szerint ilyen nagy összegeket kizárólag bankon keresztül szabad átutalni.

Az ellenzék már néhány napja a házelnök lemondását követeli. A Cseh Szociáldemokrata Párt vezetése először védte Vlceket, és azt állította, hogy bár hibázott, nem sértett törvényt. A készpénzes ügy ugyanis csak szabálysértésnek minősül. A párt elnöksége még szerdán is azt állította, nincs szükség arra sem, hogy ne Vlcek legyen továbbra is a párt választási listavezetője az észak-morvaországi régióban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Vlcek formálisan mikor távozik házelnöki tisztségéből. Nem hivatalos értesülések szerint várható, hogy utódja Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata alelnöke lesz.

Csehországban május 28-án és 29-én lesz a képviselőházi választás, amelynek eredményeként megalakul az új összetételű alsóház.