Összecsapásba torkollott a bosnyák háborús veteránok tüntetése

Vágólapra másolva!
Ötvenöt ember, köztük 15 rendőr megsebesült, amikor Szarajevóban a juttatásaik megkurtítása miatt tiltakozó bosnyák háborús veteránok összecsaptak a rendőrökkel. A rendőrök könnygázt vetettek be a tömeg szétoszlatására.
Vágólapra másolva!

Ötvenöt ember megsérült a háborús veteránok tüntetésében Szarajevóban. A veteránok azért tüntettek, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiadáscsökkentő elvárásainak megfelelően a kormány megnyirbálja a számukra biztosított juttatásokat.

Az összecsapások a bosnyák-muzulmán és horvát közös kormány szarajevói központja előtt törtek ki szerdán. Több ezer veterán - az 1992-1995-ös balkáni háború résztvevői - vonult fel tüntetni Bosznia minden részéből. A rendőrség azután vetett be könnygázt, hogy a tüntetők egy nagyobb csoportja többször megpróbálta megrohamozni a kormány épületét, ledöntötte a kerítést, miközben kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket és az épületet. Többen megpróbáltak behatolni az épületbe, és csak a kivezényelt rohamrendőrök tudták megfékezni őket, akik aztán kordont vontak a kormány épülete köré.

"Ez az utolsó figyelmeztetésünk, és remélem, a kormány felfogja, hogy ki védte meg az országot, és ki tette lehetővé nekik, hogy könnyű életük legyen" - mondta Dzevad Razo, a veteránszövetség vezetője az összecsapások előtti nagygyűlésen.

A szarajevói kórház szóvivője szerint 40 sérültet kezelnek, többségüket azért, mert könnygáz került a szemükbe. A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy az összecsapásokban 15 rendőr is megsérült, de egyikük sem komolyabban. A rendőrségi szóvivő szerint a tüntetők egy csoportja, "fémbotokkal megtámadta a rendfenntartókat, akiket kövekkel is megdobáltak".

A veteránok által sérelmezett járadékcsökkentés annak az egyezménynek a következménye, amelyet Bosznia-Hercegovina kormánya a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött a múlt évben, hogy csökkentse a nemzetközi gazdasági válság hatását és megőrizze az ország pénzügyi stabilitását.

Musztafa Mujezinovics miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánynak nincs más lehetősége, mint a kiadáscsökkentési program részeként szigorítani azokat a feltételeket, amelyek alapján juttatásokat, segélyt vagy nyugdíjat kapnak az 1992 és 1995 közötti háború veteránjai. A költségvetési csökkentés ellenében kapja csak meg Bosznia az 1,1 milliárd eurós, 2009-ben jóváhagyott három éves IMF-kölcsön következő részletét.