Állami pompával temették el a lengyel elnököt

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután eltemették Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. Krakkóban több mint százezer ember gyűlt össze, hogy elbúcsúzzon Kaczynskitől, de a múlt hétvégén repülőszerencsétlenségben elhunyt államfő temetésére sok állami vezető nem tudott elmenni a légi közlekedést megbénítő vulkáni hamufelhő miatt.
Vágólapra másolva!

Eltemették vasárnap a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfőt és feleségét Krakkóban. Az elnöki párt a történelmi székesegyházban, a Wawelban, egy szarkofágban helyezték örök nyugalomra, a temetési szertartásán legalább 150 ezer ember vett részt.

Már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek a Wawel székesegyház előtt és a belvárosban, hogy elbúcsúzzanak az elnöki pártól. A koporsókat vasárnap délelőtt katonai repülőgéppel szállították a városba, az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban repülhetett. A két, nemzeti lobogóval letakart koporsót pompaautókkal vitték a Krakkó központi terén, a Ryneken álló Mária-templomba, miközben búcsúzó lengyelek ezrei álltak sorfalat.

A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vehettek részt. A gyászmisét Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezette, több tucat püspök részvételével.

Az elnöki pár temetési szertartása délután kettőkor kezdődött a Mária-templomban. A gyászmise kétperces csenddel kezdődött, majd Mozart Requiemjével folytatódott. Stanislaw Dziwisz bíboros beszédében egyebek között azt mondta, hogy Lech Kaczynski és Maria Kaczynska koporsójába beleíródott útitársaik sorsa is, akik őket katasztrófával végződő katyni látogatásukra elkísérték, és velük együtt életüket vesztették, valamint a katyni tömegsírokban fekvő lengyelek emlékezete is. Stanislaw Dziwisz szerint az orosz emberek részéről tapasztalt együttérzés és segítség reményt nyújt a két nép megbékélésére.

Áldozat egy jobb világért

A templomban eredetileg XVI. Benedek pápa küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatott volna be szentmisét, de a bíboros a vulkáni hamu miatt lemondta krakkói útját. A Vatikánt Józef Kowalczyk lengyelországi pápai nuncius képviselte, ő olvasta fel a Sodano által előkészített szentbeszédet, amelyben azt üzente a vatikáni bíborosi kollégium dékánja, hogy azt szeretné, ha Kaczynski áldozata hozzájárulna egy jobb egyesült Európa és világ építéséhez.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a mise előtt rózsacsokrot helyezett el, és gyertyát gyújtott a Mária-templomban. Az elnök a szertartás előtt találkozott Donald Tusk lengyel kormányfővel. Medvegyev a találkozóról azt mondta, egyetértettek abban, hogy a gyász egyesítette a lengyel és az orosz népet, és hozzátette, hogy az orosz nép a jövőben is kész az együttműködésre.

Tízezrek az utcákon

A gyászmisét az érdeklődők kivetítőkön láthatták, majd megindult a koporsókkal a gyászmenet az egykori királyok útján a Wawel dombjára, a királyi várhoz, amelynek székesegyházában Kaczynskit és feleségét, Mariát végső nyugalomra helyezik. A gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kaptak helyet.

Megkondult a Zsigmond-harang

Lech Kaczynski sasos lengyel zászlóval, Maria Kaczynska lengyel nemzeti lobogóval borított koporsóját katonák vitték ki vállukon a templomból a főtérre, ahol tapssal fogadták őket. A koporsókat ezután ágyútalpra helyezték, és a menet a katonazenekar hangjai mellett megindult a Wawel felé.

A menet vasárnap késő délután érkezett meg a Wawel-székesegyházhoz. A menet a Wawel dombjának tövében megállt, a katonák levették az ágyútalpakról a két koporsót, majd ünnepélyes gyalogmenetben vitték fel a székesegyházhoz. Amikor a menet a Wawel dombjához ért, megkondult a 489 éves, 12 tonnás Zsigmond-harang, amelyet csak nagy állami és egyházi ünnepeken, valamint rendkívüli események alkalmával szólaltatnak meg.

A gyászszertartást Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek vezeti. Az elnöki párt egy alabástromból készült közös szarkofágban temetik el a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, ahol Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam megteremtőjének szarkofágja található. 21 ágyúlövés hangzik majd el.

Sokan távol maradtak

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát a temetésen. A hamufelhő miatt azonban számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök mondta le részvételét a temetésen. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban részt vesz a temetésen, az orosz delegáció két gépe rendben landolt vasárnap Krakkóban.

Vasárnap déltájban vonattal érkezett Krakkóba Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő, Donald Tusk miniszterelnök, a kormány tagjai, valamint az elhunytak családtagjai. Szombaton a lengyel politikusok még úgy tervezték, hogy repülőgéppel utaznak, de vasárnap reggel letettek erről. Vonattal utaztak a Kaczynski család tagjai is, köztük Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke és Lech lánya, Marta. Társaságukban vannak a PiS politikusai és az elnöki hivatal képviselői.

Megérkezett Krakkóba Sólyom László köztársasági elnök is, aki a kérdésre, hogy az európai légtérzár miatt felmerült-e lengyelországi utazásának törlése, azt válaszolta: ez kizárt volt, Magyarország számára fontos demonstrálni a barátságot Lengyelországgal, és ő ezt személyesen is szívügyének tekinti. Sólyom szerint Magyarország méltóképpen búcsúzott a lengyel államférfitól a szombati gyásznapon. "Mostanában már azt mondogatták, hogy az a nagy lengyel-magyar barátság, amely még a hatvanas-hetvenes években minket magával ragadott, talán lanyhulóban van, de ez az esemény megmutatta, hogy ez nem igaz, ez a barátság él" - mondta a magyar államfő.

Forrás: AFP

Az altemplomba este és éjjel szabad lesz a bejárás, hogy az emberek elbúcsúzhassanak az elnöki házaspártól.