Pekingben rekedt 15 magyar a vulkán miatt

Vágólapra másolva!
Az izlandi vulkán hamufelhője miatt Pekingben rekedt 15 magyar. A turistacsoport repülőgépe szombat hajnalban indult volna Budapestre, de az Európa nagy részét beterítő hamufelhő miatt a gép nem szállt fel. A magyarok akár további két hétig maradhatnak Kínában, ami nagyon sokba kerülhet nekik.
Vágólapra másolva!

Bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport Pekingben, akik az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudtak a tervezett géppel hazajönni. Az embereknek utaztatójuk azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, és addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. "Végül egy kétcsillagos külvárosi szállodában kaptak elhelyezést" - tájékoztatott Fülöp Attiláné, az egyik utas.

Az utasok számára az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de mivel a járat törlésére "természeti katasztrófa" miatt került sor, mind a légitársaság, mind az utazási iroda elhárítja a további felelősséget - írja az MTI.

Még nem tudják, hogy mikor, milyen körülmények között juthatnak vissza Magyarországra. Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul helyi idő szerint szombaton este a szállodában felkereste a csoportot, tájékozódott a helyzetről, és segítséget, közbenjárást ígért a helyzet megoldására. A magyar főkonzulátus már felvette a kapcsolatot a Hainan légitársasággal, s a legutóbbi ígéret szerint legkorábban április 19-én 5 fő, majd 21-én a csoport többi tagja felkerülhet a Budapestre tartó gépre. Április 19-én csak első vagy business osztályra szóló helyet tudtak felajánlani, az árkülönbözetet az utasnak kell megfizetnie.

Az utasok egyelőre nem tudják, hogy az utasbiztosításuk az adott helyzetre kiterjed-e. A körülményeket bonyolítja, hogy az utasbiztosítások egy része lejár, s ezt csak tetézi, hogy a vízumok 2-3 napon belül ugyancsak érvényességüket veszítik. E probléma rendezése vélhetőn csak konzuli segítséggel lesz megoldható.

Sárközy Péter az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy sikerült április 24-ére 4-5 foglalást biztosítaniuk, de remélik, hogy még előbb is lesz alkalmuk a magyar csoport tagjai közül néhányat útnak indítani. A diplomata már fölvette a kapcsolatot az érintett biztosító társasággal is, amely ígéretet tett arra, hogy elemzi a helyzetet és rövidesen választ ad a kérdésre: mire terjed ki pontosan és mire nem a biztosítás. A vízumokkal kapcsolatos ügyintézésben hétfőn teszi meg az első lépéseket a magyar főkonzulátus - ígérte Sárközy.