Obama és Merkel is lemondta a lengyel elnök temetését

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is kénytelen volt visszamondani részvételét a légiszerencsétlenségben elhunyt lengyel elnök temetésére. Lech Kaczynskit és feleségét vasárnap temetik Krakkóban, de az eseményre meghívott közel 100 ország vezetőjének útját állja az izlandi vulkán miatt megbénult légi közlekedés. A magyar delegáció autókonvojjal, a csehek vonattal próbálnak eljutni a ceremóniára.
Vágólapra másolva!

Sorra mondják vissza a Lech Kaczynski lengyel elnök temetésére ígért részvételüket vezető politikusok az európai légi közlekedés megbénulása miatt. Bár eredetileg 98 állam különböző szintű vezetői voltak hivatalosak a temetésre, már Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is visszamondta a látogatást.

Lech Kaczynski elnök és felesége egy hete halt meg tragikus repülőgép-szerencsétlenségben: gépük elvétette a leszállást a ködben, és a lengyel állam több rangos vezetőjével a földbe csapódott az oroszországi Szmolenszk közelében. Az elnököt szombaton Varsóban búcsúztatták, ez alkalomból Magyarországon is tartottak megemlékezéseket. Kaczynskit vasárnap temetik a krakkói Wawel-székesegyházban, és bár az európai légi közlekedést teljesen megbénította egy Izlandon kitört vulkán, a család kérésére a temetést nem halasztják el.

Bár előre látható volt, hogy a légtérzárak miatt sok állami vezető nem tud majd eljönni a ceremóniára, péntek délig senki nem jelezte, hogy lemondaná a részvételt. Szombat estig aztán sorra kezdtek érkezni a lemondó üzenetek: eddig több mint egy tucat állami vezető mondta vissza az útját.

Angela Merkel német kancellár azért nem tud megjelenni Krakkóban, mert amerikai útjáról még nem is sikerült hazaérnie Németországba. A kancellár gépe az izlandi vulkán füstje miatt Lisszabonba tett kitérőt, és a politikus kénytelen volt ott megszállni, mivel Németország összes nemzetközi repülőtere le van zárva. Merkel egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig személygépkocsival, utazott Dél-Tirolba. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a német kancellárt vasárnap délelőttre várják Berlinbe, szombat esti hírek szerint Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter helikopterrel repülne Krakkóba.

Barack Obama amerikai elnök szintén lemondta részvételét - jelentette be szombaton a Fehér Ház szóvivője. Csaknem fél nappal korábban még azt közölte a Fehér Ház, hogy az amerikai elnök kitart elhatározása mellett, és részt vesz a temetésen. Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt szállt volna le a krakkói repülőtéren, az elnök azonban végül meggondolta magát.

Rajtuk kívül eddig 11 további állami vezető jelezte, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén. Nem tud eljönni többek között a brit trónörökös Károly herceg, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Carl Bildt svéd külügyminiszter, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnök sem.

Péntek este már lemondta látogatását a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere is. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros tartotta volna a szombat déli gyászmisét Varsóban is, a lengyel légtér zárlata miatt azonban ő sem tudott Varsóba utazni.

Ott lesz viszont a temetésen több magyar politikai vezető is: Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tiszteletét teszi Lech Kaczynski temetésén vasárnap. Az MTI úgy tudja, a magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba. Az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag lesz ott, és Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere is elutazik Lengyelországba Orbán Viktorral együtt. Várhatóan szintén autóval érkezik Krakkóban a szlovák delegáció, a csehek viszont vonattal utaznak.