Kimaradt a járatok háromnegyede az európai légtérzárak miatt

Vágólapra másolva!
Európa jelentős részén szombat estig meghosszabbították a légtérzárlatokat a nemzeti légi közlekedési hatóságok, mert az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát. Szombaton az európai járatok háromnegyede nem tudott felszállni, a dél felé húzódó hamufelhő miatt már a Balkánon és Ukrajnában is lezárták a légteret. Cikkünk folyamatosan frissülve ad tájékoztatást az európai repülőterek várható megnyitásáról.
Vágólapra másolva!

Szombaton is súlyos fennakadások vannak az európai légi közlekedésben - jelentette az Eurocontrol, az európai légi forgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet. A zavarokat az a szerdán kezdődött izlandi tűzhányókitörés okozza, amly hatalmas hamufelhőt lövellt a légkörbe. A hamu veszélyt jelent az utasszállító repülőgépekre, és mivel a szél fokozatosan a kontinens felé sodorja, csütörtök óta több nyugat-, illetve észak-európai országban repülési tilalmat rendeltek el.

Az Eurocontrol délutáni adatai szerint szombaton már a légi járatok bő háromnegyede kimaradt, ami még a péntekinél is rosszabb arány. A tájékoztatás szerint a szokásos 22 ezer járat közül szombaton mindössze 5 ezer közlekedett.

Az Eurocontrol szombat kora esti beszámolója szerint repülési tilalom volt érvényben Ausztriában, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Írországban, Lengyelországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, csaknem egész Németországban, Norvégia déli részén, Olaszország északi részén, Romániában, Svájcban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Dél-Európa - Spanyolország, a Dél-Balkán, Dél-Itália, Görögország és Törökország - légtere "nyitva maradt", de a szombat délelőttönként Amerikából Európába érkező mintegy háromszáz gépből csak 73 érkezett meg a kontinensre.

Pénteken az Eurocontrol adatai szerint az Európából induló tervezett 22 ezer járatból még mintegy 6 ezret járt, és egyharmadára csökkent a nyugati féltekéről érkező transzatlanti gépek száma is. Pénteken az amerikai társaságok napi 330 transzatlanti járatából 280-at töröltek; hasonló sorsra jutott 60 olyan légi járat, amely Európát köti össze Ázsiával.

A légitársaságok nemzetközi szövetsége szerint a vulkánkitörés legalább napi 200 millió dollár veszteséget okoz a légi közlekedésben érdekelt cégeknek (erről itt talál részleteket). Közben a rengeteg országban teljesen leállított légi közlekedés miatt főként Nyugat-Európában hallatlanul túlterheltté vált a szárazföldi, illetve vízi tömegközlekedés. A vonat-, autóbusz- és hajó-, illetve kompjáratok több helyen elérték bővíthető teljesítőképességük maximumát.

Lezárt légterek Európában

Nagy-Britannia:
Legalább vasárnap reggel 7 óráig (közép-európai nyári időszámítás szerint 8 óráig) nem indulhat el a légi járatok túlnyomó többsége Nagy-Britannia repülőtereiről - közölte szombaton délután az illetékes hatóság. A NATS tájékoztatása szerint ugyanakkor Skócián, Észak-Írországon és Észak-Anglián belül a légtér egy része szombaton 19 óráig használható lesz. "Ennek alapján a légitársaságok útnak indíthatnak bizonyos belföldi járatokat, az országos légi irányítással történt egyéni egyeztetés alapján" - tette hozzá a NATS illetékese. Nagy-Britannia északi részén péntek este átmenetileg már feloldották a repülési korlátozást, a helyzet azonban rosszabbra fordult, ezért ismét az egész ország területére kiterjesztették a légtér lezárását.

Franciaország:
A francia kormány szombaton bejelentette, hogy a párizsi és a francia főváros környéki repterek az ország északi részén magyar idő szerint hétfő reggel 8 óráig maradnak zárva. A döntésről szóló tanácskozáson ott volt Francois Fillon francia kormányfő is. Csütörtök óta csaknem 20 reptér van zárva Franciaországban a vulkáni hamufelhő terjedése miatt.

Németország:
A vulkáni hamu terjedése teljesen megbénította a légi közlekedést Németországban is. A berlini repülésügyi hatóságok szombat délutáni közlése szerint az országban mind a 16 nemzetközi repülőtér zárva marad vasárnap reggelig: a lehetséges újranyitást előbb hajnali 2 órára ,majd reggel 8 órára ígérték. A meteorológusok közlése szerint a vulkáni hamufelhő terjedésének alakulása megjósolhatatlan, a helyzet óráról órára változhat. Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa vasárnap 14 óráig törölte minden bel- és külföldi járatát, a társaság ugyanakkor utasok nélküli gépeket irányított Frankfurtba, hogy felkészüljön a repülési tilalom feloldására. A hamufelhő terjedése miatt végül szombat éjjel a német repülésbiztonsági szolgálat még tovább tolta ki a határidőt, és úgy döntött, hogy a légteret vasárnap délután 14 óráig zárva tartják.

Forrás: AFP

Benelux államok:
A belga hatóságok egyelőre szombat este 8 óráig hosszabbították meg a repülési tilalom érvényét, a belga közlekedési minisztérium szombat reggeli tájékoztatása szerint azonban a szombat esti órákban Etienne Schouppe, az illetékes államtitkár ismét áttekinti a helyzetet, és mérlegelni fogja a tilalom esetleges további meghosszabbítását. A vulkánfelhő miatt Hollandiában egyelőre szombat 14 óráig zárták le a teljes légteret, Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben.

Dánia:
A dán légügyi hatóság azt közölte, hogy vasárnap hajnali két óráig zárva marad az ország légtere a polgári légi közlekedés előtt.

Ausztria:
Péntek este Ausztria légterét is fokozatosan lezárták a forgalom elől - közölte az osztrák légi irányítás. Az Austro Control péntek délutáni tájékoztatása szerint a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi repülőtér péntek este háromnegyed héttől nem fogad és nem is indít járatokat. A salzburgi és az innsbrucki 19, a grazi és a klagenfurti légikikötő 22 órától van zárva.

Svájc:
A svájci légtér szombaton este nyolc óráig marad zárva - közölte szombaton reggel a polgári repülésügyi hatóság (BAZL). A légtérzárlatot eredetileg szombat reggel 9 óráig rendelték el, de ezt később - több más nyugat-európai országhoz hasonlóan - meghosszabbították. A korlátozás Svájcban nem vonatkozik a mentésben, kutatásban részt vevő légi járművekre.

Olaszország:
Olaszország északi részén szombat reggel 6 órától zárták le a légteret. Az olasz repülésügyi hatóságok közlése szerint az intézkedés este 8 óráig marad érvényben. A légtérzárlat mintegy kéttucatnyi légikikötőt érint, köztük Milánó, Velence, Torino és Bologna repülőterét. Az Alitalia olasz légitársaság közölte, hogy a korlátozás miatt törölte az észak-olaszországi repülőterekre érkező vagy onnan induló valamennyi járatát.

Balti államok:
Észtország, Lettország és Litvánia is teljesen lezárta pénteken a légterét az Izlandból érkező vulkáni hamu miatt. Ugyancsak bezárta repülőterét és lezárta légterét a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi terület (megye), a legnyugatabbra fekvő orosz régió is.

Lengyelország:
Lengyelországban utolsóként a délkeleti Rzeszow repülőterét zárták be péntek este, az akkori tervek szerint csak este tízig. Ezzel a teljes lengyel légtérben megszűnt a polgári légi forgalom - mondta egy légügyi szóvivő, hozzátéve, hogy helikopterek, a rendőrségi, a mentő- és katonai gépek felszállhatnak, de a pilóták csak a látásukra hagyatkozhatnak.

Csehország és Szlovákia:
Péntek délben lezárták a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret, majd délután két órától kezdve az összes csehországi repülőteret, s az egész ország felett repülési tilalom lépett érvénybe. Az intézkedés visszavonásig érvényes. A pozsonyi légiforgalmi hatóság is úgy döntött, hogy pénteken délután három órakor lezárják Szlovákia légterét is. Az intézkedés szintén visszavonásig érvényes.

Magyarország:
A magyar hatóságok péntek este 7 órakor rendelték el a teljes légtérzárat, eredetileg szombat este 7-ig. Szombat délután azonban itt is a korlátozás meghosszabbításáról döntöttek, így az valószínűleg vasárnap délig érvényben marad (a magyar helyzetről itt részletesen is olvashat).

Forrás: AFP

Románia:
Magyar idő szerint szombat délután 5 órakor lezárják a teljes légteret Romániában - jelentette be a román kabinet szombaton. Emil Boc román miniszterelnök közlése szerint azért döntöttek a légtér lezárása mellett, mert román meteorológusok szerint szombat estétől az ország teljes területét elkezdi befedni a hamufelhő.

Bulgária:
Szombat éjféltől, magyar idő szerint hajnali 1 órától Bulgária is lezárja légterének északi részét - közölte a bolgár légi irányítási szolgálat. A közlekedési minisztérium szóvivője szerint vasárnap reggeltől a balkáni ország teljes légterét le kell majd zárni, tekintettel a hamufelhő közeledésére. A részleges légtérzárlat egyelőre a fekete-tengeri Várna és az északi Gorna Orjahovica városok repülőterét érinti. A főváros, Szófia fő repülőtere még fogadóképes, bár a Nyugat-Európából érkező, illetve az oda induló járatok legtöbbjét törölték már.

Délszláv államok:
Horvátország légi közlekedési hatósága szombati bejelentése szerint hajnali 2 órakor bezárták Zágráb és Eszék nemzetközi repülőtereit. Az ország nyugati felében lévő repülőterek reggel 8 óra óta nem fogadnak és indítanak járatokat. A horvát nemzeti légitársaság (Croatia Airlines) törölte összes, horvát repülőterekről induló, illetve oda érkező járatát, ami mintegy 1500 utast érint. A szomszédos Szlovénia hatóságai elrendelték Maribor és Portoroz nemzetközi repülőterének bezárását. Szombaton 16 órától nem használhatják polgári repülőgépek Szerbia légterét sem - jelentették be délután a szerb fővárosban. Ezzel egyidőben az illetékes hatóságok lezárták Bosznia-Hercegovina és Montenegró légterének nagy részét is. Tilos a légi közlekedés az Adriai-tenger déli része fölött húzódó légifolyosókon is. A belgrádi repülőtér legalább vasárnap hajnali 1 óráig nem fogad és indít gépeket.

Fehéroroszország:
Fehéroroszország még szombatra virradó éjjel tiltotta meg a repülést a 6 és 11 ezer méter közötti magasságban, egyes keleti és déli irányokban azonban nyitva tartja légterét - közölte a minszki repülésbiztonsági hatóság vezetője. A fehérorosz hatóságok felajánlották, hogy átmenetileg feloldják a vízumkényszert azokkal az Oroszországban rekedt európai uniós utasokkal szemben, akik Fehéroroszországon át közúton vagy vasúton szándékoznak hazatérni az EU tagállamaiba.

Ukrajna:
Az ukrán Aerosvit légitársaság közlése szerint Kijev nemzetközi repülőtere helyi idő szerint szombat 21 óráig bizonyosan nem fogad járatokat, s lehet, hogy a zárlatot még vasárnap is fenntartják. Zárva tart Lviv, Odessza, Donyeck, Szimferopol és Dnyipropetrovszk reptere is.

A meteorológusok tájékoztatása szerint az óriási láthatatlan vulkáni hamufelhő 6-9 kilométer magasban terjed, egy gépkocsi sebességével Európa déli és keleti részei felé, s az előrejelzések bizonytalanok a mozgásával kapcsolatban. Az, hogy milyen messze juthat el, és a részecskéi mikor oszlanak el vagy hullanak le, két megjósolhatatlan dologtól függ: az izlandi Eyjafjallajökull gleccser alatt lévő tűzhányó működésétől és a széláramlatoktól.