Kaczynskire emlékeznek Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Szombaton több tízezer ember gyűlt össze Varsóban, ahol a repülőbalesetben elhunyt lengyel elnök, Lech Kaczynski gyászszertartását tartják. A elhunyt államfőt vasárnap temetik el Krakkóban, ahová egymillió embert várnak. A temetésre 96 ország jelezte részvételét, de az európai légi közlekedést blokkoló vulkáni hamufelhő miatt nyolc ország képviselője nem tud elutazni Krakkóba. Az ügyezető elnök hálás Oroszországnak a támogatásért.
Vágólapra másolva!

Szombat délben kezdődött Lech Kaczynski lengyel elnök és feleségének gyászszertartása a varsói Pilsudski téren. A BBC szerint több tízezer ember vesz részt a megemlékezésen. Reggel kilenc előtt pár perccel megszólaltak a szirénák, pontosan egy héttel azután, hogy Oroszországban lezuhant az elnöki különgép.

"Lengyelország hálás a világnak és Oroszországnak azért a támogatásért, amelyet a Lech Kaczynski elnök és 95 további lengyel ember halálát követelő repülőgép-szerencsétlenség után nyújtottak neki" - mondta Bronislaw Komorowski ügyvezető lengyel államfő a gyászünnepségen. "Nem sok ilyen pillanat van a nemzet történelmében, amikor valamennyien együtt vagyunk. A katasztrófa éppen ezek közé tartozik" - mondta Komorowski.

"A hazám számára nehéz időben nem maradtunk magunkra. Hálásak vagyunk Oroszország polgárainak, akik együtt éreztek velünk" - folytatta Komorowski. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez nemcsak együttérzést jelent, hanem annak megértését is, hogy "miért mentek Katynba a lengyel ügy zarándokaiként". Mint mondta, ezt a helyet, a katyni igazságot megismeri az egész világ. "Ezért az igazságért mentek Katynba" - hangsúlyozta.

A temetést Krakkóban rendezik vasárnap, ahol egymillió emberre számítanak. "Ez lesz az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb esemény, amit a város az elmúlt pár száz évben látott" - mondta Krakkó szóvivője. A szervezők egymillió emberre számítanak. Van tapasztalatuk az ekkora tömeg kezelésében, ugyanis a néhai II. János Pál pápa évekkel ezelőtti látogatásakor csaknem kétmillió zarándok érkezett. A vasárnapi temetésen ott lesz a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt azonban nyolc külföldi állam képviselői - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén.

A lengyel külügyminisztérium sajtóosztályának szombat déli közleménye szerint nem tud elutazni Krakkóba a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere.

Kitart viszont utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren. Az elnök a temetés után azonnal visszarepül az Egyesült Államokba.

Forrás: AFP/Joe Klamar

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

A vasárnapi ceremónia délben kezdődik, és a tervek szerint négy órás lesz. A koporsókat a Miasszonyunk bazilikába viszik, ahol Sodano bíboros vezeti a gyászszertartást. Lech Kaczinsky és felesége Maria holttestét a Wawel székesegyházban helyezik végső nyugalomra vasárnap. A történelmi helyen lengyel királyok vannak eltemetve - a sírhely kiválasztása megosztotta Lengyelországot. A vasárnapi temetésen részt vesz Sólyom László, Bajnai Gordon, Orbán Viktor és Martonyi János is. Az államfő és a kormányfő gépjárművel utazik Krakkóba.

A 1940-es katyni mészárlás évfordulós megemlékezésére tartó lengyel elnöki delegációt szállító Tu-154-es különgép egy hete zuhant le az oroszországi Szmolenszk reptere mellett. A tragédiában 96-an veszették életüket. Az eddigi vizsgálatok szerint a pilóta az orosz légiirányítás utasításai ellenére próbálta meg letenni a gépet a reptéren, és emiatt zuhant a fák közé a sűrű ködben.

Szombat reggel 8:56-kor, pontosan egy héttel a katasztrófa után egész Lengyelországban megszólaltak a szirénák, és egy percre megállt az élet, hogy megelmlékezzenek az áldozatokról.