Pénzbírságot kapott a holokauszttagadó brit püspök

Vágólapra másolva!
Pénzbüntetésre ítélték Németországban azt a brit püspököt, aki 2008 végén egy holokauszttagadó tévéinterjúval kavart botrányt. Richard Williamsont 10 ezer euróra büntették, ügyvédje fellebbezett a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

10 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a holokauszttagadó Richard Williamson brit tradicionalista püspököt az ügyében eljáró regensburgi bíróság. A Szent X. Pius Papi Testvériséghez tartozó konzervatív főpap egy éve egy papi szemináriumon beszélt arról, hogy szerinte nem gyilkoltak le zsidókat tömegesen a náci diktatúra idején.

Williamson annak idején egy svéd televíziónak nyilatkozott Regensburgban tiltott nézeteiről. A nyilatkozat azért is különös felháborodást keltett, mert XVI. Benedek pápa nem sokkal az interjú után feloldotta a Pius Testvériség négy - engedély nélkül fölszentelt - püspökének a kiközösítését. Az érintettek között volt Williamson is.

Williamson ügyvédje a holokauszttagadás vádját sosem cáfolta, de azzal érvelt: védence a 2008 novemberében adott interjú során jelezte, hogy azt Németországban nem lehet nyilvánosságra hozni nyilatkozatát. Williamson tudatában volt annak, hogy a holokauszt tagadása Németországban bűncselekménynek számít - hangoztatta az ügyvéd, aki jelezte, hogy fellebbezést nyújt be. A német törvények szerint a holokauszt tagadása pénzbüntetéssel, illetve 5 évig terjedő börtönnel sújtható.