Véget vetett az EU a szén-dioxid-kvóták újraeladásának

Vágólapra másolva!
Véget vetett az Európai Unió a szén-dioxid-kvóták spekulatív kereskedelmének, egy új szabályozással ugyanis elejét vették annak, hogy az eladott kvótákat másodszor is tovább lehessen értékesíteni. A szigorításra azért volt szükség, mert egy korábban Magyarország által eladott szén-dioxid-kvóta nemrég újra megjelent a piacon.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az Európai Unió klímaváltozási bizottsága azt a szabályozást, amely megakadályozza, hogy egyszer már eladott szénioxid-kibocsátási kvótákat újra értékesíteni lehessen a piacon - jelentette be az Európai Bizottság péntek este Brüsszelben. A hétfőn életbe lépő új szabályozás annak is elejét veszi, hogy az ilyen kvóták az unión kívülre kerülhessenek - mondta Connie Hedegaard klímaügyi biztos.

A szén-dioxid kvóták kereskedelmének lényege, hogy a világ országai a kiotói egyezményben önként vállalták saját szén-dioxid kibocsátásuk csökkentését, így az egyezmény értelmében mindenki csak egy meghatározott mennyiségű szén-dioxidot bocsáthat ki. Azok az országok, akik kevesebb szennyezőanyagot juttatnak a légkörbe a számukra megengedettnél, a nekik járó maradék kibocsátási kvótát eladhatják más, többet szennyező országoknak. Ezzel a lehetőséggel az utóbbi években Magyarország is többször élt.

Az új szabályozásra azért volt szükség, mert egy Magyarország által értékesített szén-dioxid-kvóta a múlt hónapban újra feltűnt az úgynevezett CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal foglalkozó piacokon. Mivel kiderült, hogy egyes cégek jogtalanul próbálják újrahasznosítani a kvótákat, a múlt hónapban fel is függesztették a kereskedelmet a piacon.

Hedegaard elégedettségét fejezte ki, hogy az EU-s szabályozást ilyen gyorsan sikerült kidolgozni azt követően, hogy a probléma felmerült. A dán biztos közölte: soha nem volt törekvés az, hogy ugyanazokat a kvótákat kétszer is értékesíteni lehessen. A hétfői hatályba lépést követően meg lehet szüntetni a kereskedelem több hete elhatározott felfüggesztését az érintett piacokon.