A hamufelhő ellenére nem halasztják el Kaczynski temetését

Vágólapra másolva!
Az Európa felett elvonuló vulkáni hamufelhő miatt lezárták azt a krakkói repülőteret is, ahova szombaton várják azoknak az állami vezetőknek egy részét, akik a múlt hétvégén repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel államfő temetésén vesznek részt. A ceremóniát vasárnap tartják, és a család kérésére nem fogják elhalasztani - közölte az elnöki hivatal helyettes vezetője.
Vágólapra másolva!

Megtartják Lech Kaczynski egykori lengyel elnök és felesége búcsúszertartását szombaton, valamint a temetésüket vasárnap, a vulkáni hamufelhő ellenére - közölte pénteken a varsói elnöki hivatal helyettes vezetője. "A család kérése az, hogy a búcsúztatási illetve a temetési szertartásban semmilyen körülmények között ne legyen változás, vagyis minden a tervek szerint folytatódjon" - mondta Jacek Sasin Varsóban riportereknek.

Korábban Sasin azt nyilatkozta az RMF lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy csak végső esetben halasztanák el a repülőszerencsétlenségben meghalt Kaczynski és felesége temetését, az izlandi vulkáni hamu által akadályozott légiközlekedés miatt. Pénteken már le kellett zárni Krakkó repülőterét, és a város feletti légteret is a vulkáni hamu miatt - közölte a légikikötő szóvivője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a légtérzár mikor lesz feloldva, ahogy azt sem, hogy a temetésre meghívott külföldi vendégek repülői hol fognak leszállni.

Sasin péntek délelőtt még azt mondta, hogy a temetés elhalasztása egy "nagyon komoly lehetőség, amelyet mindeféleképpen meg kell fontolni". Hozzátette: "nincs forgatókönyv a halasztásra vonatkozóan. Jelenleg nem folynak róla megbeszélések... Ez az utolsó eshetőség. Egyelőre figyeljük a helyzet alakulását." A szerdán kitört izlandi vulkán hamuja miatt már majdnem a teljes lengyel légteret le kellett zárni. (A lezárt európai légtérről itt, a lezárások okairól pedig itt olvashat bővebben.)

Lengyel tisztségviselők csütörtökön azt közölték, hogy majdnem nyolcvan repülőgép fog leszállni vasárnap délelőtt a krakkói repülőtéren, egy hat és fél órás időszak alatt. Néhányan a temetésre érkező előkelőségek közül egy Karakkótól száz kilométernyire található repülőtérre érkeznének az eredeti tervek szerint.

Lech Kaczynskit és feleségét a krakkói Wawel-székesegyházban temetik majd el lengyel királyok mellé, amivel sok lengyel nem ért egyet, ezért az utóbbi napokban tüntetések zajlottak több lengyelországi városban. A temetési ceremóniára több tucatnyi külföldi állam- és kormányfőt várnak, részt vesz rajta Barack Obama amerikai elnök, Magyarországot pedig Bajnai Gordon kormányfő képviseli. A pápa küldötte ugyanakkor már bejelentette, hogy a légi közlekedés megbénulása miatt nem tud eljönni a temetésre és a varsói gyásszertartásra sem.

Tudták a pilóták, hogy le fognak zuhanni

Pénteken kiszivárgott a fekete dobozok hangfelvételeinek elemzése is, ami alapján az orosz hatóságok azt állítják: már előre tudták a múlt hétvégén lezuhant lengyel kormánygép pilótái, hogy balesetet fognak szenvedni. Andrzej Seremet lengyel főügyész is úgy fogalmazott: a pilóták érezték, hogy az ütközés "elkerülhetetlen", miután a gép súrolta a fák koronáját - írja a BBC.

Egy névtelenséget kérő orosz forrás azt nyilatkozta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a gép egy utasa sem kérte a pilótákat a kockázatos manőver végrehajtására. A repülőn utazott Lech Kaczynski lengyel államfő és felesége, illetve a lengyel közélet és politika több ismert személyisége, és korábban jelentek meg olyan találgatások, amelyek szerint ők erőltethették a leszállást. A lengyel delegáció a második világháború idején a szovjetek által elkövetett katyni mészárlásról emlékezett volna meg orosz vezetőkkel közösen.

Az orosz vizsgálat megállapította, hogy a szmolenszki légiirányítás ismételt figyelmeztetései ellenére is az ottani katonai reptéren akartak leszállni a lengyel pilóták. A térségben ekkor sűrű köd volt, ami miatt veszélyessé vált a manőver.

"A testület elemzése, azaz a fekete dobozokból származó adatok azt mutatják, hogy a pilóták hibája volt, ami a becsapódást okozta" - mondta a névtelenséget kérő orosz forrás. Krzysztof Parulski lengyel katonai főügyész visszautasította az orosz "spekulációkat", mondván, túl korai bármilyen következtetést levonni. Zbigniew Rzepa lengyel katonai ügyész szerint azonban a pilóták tudták, mi következik, a hangfelvételek utolsó másodpercei "drámaiak voltak" - mondta. A három fekete dobozból eddig egyet juttattak vissza a lengyeleknek az oroszok.

Lengyelországban a héten nemzeti gyászt tartanak a katasztrófa áldozataira emlékezve. 35 elhunyt holttestét csütörtökön hozták haza, köztük volt Ryszard Kaczorowskié is, aki az utolsó száműzetésben lévő lengyel ellenkormányt vezette a kommunizmus idején. Eddig a 96 áldozat közül 67 földi maradványait szállították vissza a BBC szerint.