Felemás információk az izlandi tűzhányóról

Vágólapra másolva!
Egy izlandi geológus közlése szerint fokozta aktivitását az az izlandi tűzhányó, amelynek hamufelhője csütörtök óta káoszt okoz Észak- és Nyugat-Európa légi forgalmában. Pénteken izlandi szakértők azt állították, hogy mérhetően csökkent az aktivitása az európa légi közlekedését megbénító izlandi vulkánnak.
Vágólapra másolva!

Magnus Tumi Gudmundsson, az izlandi egyetem szakértője szombaton azt mondta, hogy az izlandi vulkán hevesebbé vált kitörése nyomán 8,5 kilométer magasságba jutott el a hamufelhő. A szél hatására viszont kitisztult a levegő a tűzhányó fölött. Így a tudósoknak szombaton lehetőségük nyílik arra, hogy helikopterrel a vulkán fölé repüljenek, és képet kapjanak működésének hevességéről.

"Annak alapján, hogy mennyi jég olvadt meg a gleccser alatti tűzhányó kitörése következtében, könnyebbé válhat annak előrejelzése, meddig tarthat még az erupció" - mondta Gudmundsson. Ha még elegendő jég maradt a gleccseren, az utánpótlást biztosíthat a hamufelhő képződésének, ami meghosszabbíthatja az európai légtérben támadt káoszt.

Ezzel szemben a pénteki mérések szerint csökkent a nyomás a tűzhányóban izlandi vulkanológusok szerint. Azt nem tudták megmondani, mikor érhet véget a tűzhányó aktív működése, amelynek hamufelhője miatt a második világháború óta nem tapasztalt leállás van az európai és részben a globális légiközlekedésben.

"A mérések nyomáscsökkenésre és ezzel összefüggésben a kitörés enyhülésére utalnak" - mondta az Izlandi Egyetem szakértője, Armann Höskuldsson. Sigrun Hreinsdottir geofizikus szerint az Eyjafjallajokull gleccser környékén elhelyezett berendezések azt jelzik, hogy a magmanyomás csökken, mindebből azonban nem lehet levonni olyan következtetést, amelynek alapján meghatározhatnák a kitörés végét. Az Eyjafjallajokull gleccser alatt nyugszik a tűzhányó.

Az izlandi vulkánkitörések a múltban eltérő ideig tartottak. Volt, amelyik néhány nap alatt lezajlott, de volt olyan, amelyik egy évig is elhúzódott. A vulkán kitörése miatt nagy mennyiségű hamu került a magaslégkörbe, amely veszélyezteti az utasszállító repülőgépeket. A veszély miatt csütörtökön, majd pénteken Európa nagy részén légi korlátozásokat vezettek be, a legtöbb európai ország teljesen lezárta légterét, ezáltal szinte teljesen megbénítva a kontinens légi forgalmát (részletek itt). Péntek este Magyarországon is teljes légtérzárat rendeltek el (erről itt olvashat részletesen).