Tovább húzódik a leányfalui gázoló kiadatása

Vágólapra másolva!
Sokadszorra is elnapolták a leányfalui ír gázoló, Francis Ciarán Tobin kiadatási perét. Az ír bíróság az elmúlt hónapokban adatok bekérésére vagy más okokra hivatkozva többször is elnapolta a pert. A két magyar kisgyereket tíz évvel ezelőtt halálra gázoló ír férfi szabadlábon maradhatott az eljárás idejére.
Vágólapra másolva!

A jövő hétig ismét elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási tárgyalását. Az MTI dublini igazságügyi forrásainak csütörtöki beszámolója szerint Tobinnak legközelebb április 21-én kell megjelennie a bíró előtt. Az eddigi, néhány hetente lezajlott rövid bírósági tárgyalások során szinte mindig csak az eljárás elnapolásáról és adatkiegészítés elrendeléséről döntött az ír bíróság.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság megbízásából három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött egy öt éves kisfiút, és két éves testvérét, mindketten a helyszínen meghaltak. Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte; ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették.

Az ír férfit tavaly novemberben - a magyar hatóságok által ismételten kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is.

Az ügyről szóló korábbi cikkeinket itt megtalálja.