Az EP elé vinné a Rózsa-Flores-ügyet egy ír képviselő

Vágólapra másolva!
Nemzetközi vizsgálatot sürget egy ír képviselő a Bolíviában közel egy éve felszámolt nemzetközi csoport ügyében - írja a bolíviai sajtó. Írország egyszer már kért nemzetközi vizsgálatot, most viszont az EU segítségével néznének Evo Morales bolíviai elnök körmére. Az ír képviselő a Santa Cruzban lelőtt ír Martin Dwyer sorsa miatt szólalt meg, de terve a bolíviai ellenzék malmára hajthatja a vizet: az ügyben a szintén lelőtt Rózsa-Flores Eduardót meg sem említette.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlamenti elé vinné a Bolíviában tavaly agyonlőtt Michael Martin Dwyer ügyét egy ír parlamenti képviselő - jelentette a bolíviai sajtó csütörtökön. A Santa Cruz-i El Deber az írországi médiára hivatkozva írta meg, hogy Alan Kelly képviselő szerint hazájában nem kezelték kellő figyelemmel az ügyet, ezért nemzetközi szintre emelné azt.

Az Írországban biztonsági őrként dolgozó Michael Martin Dwyer tagja volt annak a nemzetközi csoportnak, amelyet a magyar-bolíviai-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo vezetett. A csoportot tavaly április 16-án bolíviai kommandósok számolták fel Santa Cruz város egyik szállodájában: a rajtaütésben agyonlőtték Rózsa-Florest, Dwyert, valamint a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot, két további embert, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot pedig őrizetbe vették.

Az El Deber szerint Alan Kelly ír képviselő a haláleset első évfordulója küszöbén találkozott Dwyer csalódott hozzátartozóival, s ezután jelentette ki, hogy "az ügy megérdemli a nemzetközi figyelem kísérte független kivizsgálást". A nemzetközi vizsgálatot korábban a bolíviai ellenzék is sürgette, amely így szeretné megbuktatni Evo Morales bolíviai elnököt. Az ellenzék szerint ugyanis a tavalyi kommandósakció gyilkosság volt, amelyre az elnök adott parancsot, és ezért Moralest nemzetközi bíróság előtt kellene elítélni.

Tavaly ősszel két bolíviai ellenzéki képviselő Európába is elutazott, hogy Dublinban és Budapesten győzzék meg az állampolgáraikon keresztül érintett országokat a nemzetközi vizsgálat szükségességéről. Írország rá is bólintott az ötletre, és jegyzékben követelt nemzetközi vizsgálatot Bolíviától, a magyar külügy azonban nem volt hajlandó diplomáciai szintre emelni a Rózsa-Flores-ügyet (erről itt olvashat részletesen).

Alan Kelly most ismét elővette az ügyet, és miután az ír kezdeményezés eredménytelen volt, az EU befolyását próbálja latba vetni. "Az a tény, hogy Dwyer egyik megölt társa, Magyarosi Árpád romániai, azt jelenti, hogy az Európai Uniónak szerepet kell játszania a kérdések megválaszolásában" - mondta csütörtökön. "Ennek hamar meg kell történnie, mert minél tovább késik, annál kevesebb lesz a bizonyíték" - tette hozzá. A képviselő bírálta az ír hatóságokat: szerinte "kiábrándító, hogy a térségben akkreditált ír nagykövet még nem látogatott el Bolíviába".

A Bolíviára gyakorolt nemzetközi nyomás egyértelműen a bolíviai ellenzék érdekeinek kedvez, mivel a kommandósakcióról máig teljesen ellentmondó verziók keringenek. A kormány korábban elutasította a nemzetközi vizsgálat lehetőségét, miközben a csoport ellen folyó nyomozás során több furcsaság is napvilágra került. Többek között kiszivárgott egy olyan videó, amely az ellenzék szerint bizonyítja, hogy a kormány hamis bizonyítékok alapján folytatja az eljárást a csoport ellen: ezen az látható, ahogy a rajtaütés éjszakáján rendőrök pakolnak fegyvereket a megölt férfiak szobájában - erről itt olvashat). Egy nemzetközi vizsgálat előremozdíthatná a máig bolíviai börtönben fogva tartott Tóásó Előd ügyét is, aki ellen ugyan már négyszer változtatták meg a vádakat, de még mindig nem került bíróság elé.

A kormány azzal vádolja a felszámolt csoportot és Tóásót, hogy merényletet készítettek elő Evo Morales elnök ellen, illetve hogy magánhadsereget akartak toborozni Santa Cruz tartomány elszakítására. Az ellenzék szerint viszont az egész ügyet Morales szervezte meg, hogy ezzel lefejezze a Santa Cruzt vezető ellenzéki erőket (a két verzió ellentmondásairól és a történet eddig ismert tényeiről összefoglaló cikkünkben, itt olvashat).