Őrizetbe vették a megfeneklett kínai teherhajó vezetőit

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették, és természeti károkozással vádolják annak a kínai teherhajónak a kapitányát és első tisztjét, amely április elején feneklett meg a Nagy-korallzátonynál az ausztrál partok közelében. A baleset idején a hajót irányító első tiszt három év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál szövetségi rendőrség szerdán vádat emelt a Nagy-korallzátonynál megfeneklett kínai szénszállító hajó legénységének két tagja ellen. A majdnem hetvenezer tonna szenet szállító hajó jelentős károkat okozott az egyedülálló természeti kincsben, amikor két hete megfeneklett.

Az ausztrál szövetségi rendőrség le is tartóztatta a Shen Neng 1 kapitányát és első tisztjét. A két férfi ellen tengeri természetvédelmi területen történt károkozás vádjával indítottak eljárást. A 47 és 44 éves férfiak csütörtökön állnak bíróság elé. Nevüket nem hozták nyilvánosságra.

A hajót a baleset idején irányító első tiszt akár három évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, míg a kapitány legfeljebb 55 ezer dolláros (tízmillió forint) pénzbüntetésre. A hajó súlyos sebet ejtett a korallzátonyban, a pusztítás mértékéről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A 65 ezer tonna szenet szállító teherhajó április negyedikén feneklett meg a Nagy-korallzátonynál, és hétfőn vontatták le róla.