Négyszáz ember meghalt egy erős földrengésben Kínában

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 400 ember meghalt, tízezer pedig megsérült egy nagy erejű földrengésben az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést reggel 8 előtt mérték, amikor sokan még nem hagyták el otthonukat. A romok között keresik a túlélőket.
Vágólapra másolva!

Legalább 400 halottja van a helyi idő szerint szerda reggel történt nagy erejű földrengésnek az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban - jelentették a helyszínről tartományi illetékesek. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu tibeti prefektúrához tartozó Jüsu megyében volt.

A rendőrség szerint már túlélők százait húzták ki a romok alól, a halottak száma a nap során egyre nő. Az állami CCTV-re hivatkozva a BBC azt írja, hogy legalább tízezren sérültek meg.

Egy csiekui lakos a BBC-nek azt mondta, hogy a város szinte valamennyi épülete összedőlt. Ezek egy jelentős része fából, vályogból készült. Egy buddhista pagoda teteje is beomlott - számolt be elsők között a Hszinua hírügynökségnek a Jüsu televízió helyettes hírigazgatója. Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, Csieku lakói között az utcákon pánik tört ki, sok sebesült, vérző fejű embert lehet látni - mondta egy Csuo Hua-hszia (Zhuohuaxia) a helyi kormány szóvivője, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt.

"A legnagyobb gond most az, hogy nincs elég sátor, nincs elég orvosi felszerelés, gyógyszer és az egészségügyi személyzet" - idézte a férfit a BBC, aki szerint közvetlenül az epicentrumban - mivel az egy ritkán lakott, legelős terület - nem lesz akkora a kár, mint a körülbelül százezres Csiekuban.

Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik

A területen már dolgoznak a katonák, akik élő és halott embereket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés leginkább kézzel folyik, nehézgépek egyelőre nincsenek. A sérülteket kórházba szállítják. Jelenleg folyik a károk felmérése, a veszteség számbavétele - közölte egy tartományi illetékes, a helyszínre a környező tartományokból több mentőcsoport érkezését várják, a központi mentőszolgálat már útba indította 15 fős csoportját, a tartományi központ 62 tagú csapatot küldött és a szomszédos tibeti autonóm területről is 40 mentő indult Csinghajba. A kínai vöröskereszt szintén küld egy csoportot és különböző felszereléseket, továbbá 100 ezer jüan segélyt folyósít a bajba jutottaknak.

"Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani"- mondta Vu Jong, a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. "A repülőtérhez vezető utak megrongálódtak, ez egyelőre lassítja a mentést" - tette hozzá.

A kínai földrengésekkel foglalkozó hivatal pekingi központja azt állítja, hogy a földrengés idején az emberek túlnyomó része még nem kelt fel, nem hagyta el otthonát. Jelenleg folyik a károk felmérése, a veszteség számbavétele - közölte egy tartományi illetékes, a helyszínre több mentőcsoport érkezését várják.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.

A Jüsu tibeti autonóm prefektúra átlagosan 4000 méter magasan, 267 ezer négyzetkilométeren helyezkedik el, összlakosságának száma 252 700. A lakosok 97 százaléka tibeti nemzetiségű, akik közül 21 700 gazdálkodó, pásztor. A területen 2006 júliusában már volt két földrengés, egy 5-ös és egy 5,6-is erősségű, amelyeket több utórengés követett, de akkor nem keletkeztek károk.