Eddig 250-en haltak meg a Rio de Janeiro-i földcsuszamlásokban

Vágólapra másolva!
Már majdnem 250 ember meghalt a több mint egy hete tartó áradásokat és földcsuszamlásokat okozó esőzésekben Rio de Janeiróban. A Rio melletti Niteroi városrészben kétszáz embert keresnek. A Krisztus-szobor bizonytalan ideig nem látogatható.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint már majdnem 250 halottja van a földcsuszamlásokat és áradásokat okozó heves esőzéseknek Rio de Janeiro város környékén - közölték szerdán brazil tisztségviselők. Az előző heti esőzések miatt nem lehet feljutni a brazil város jelképének számító Krisztus-szoborhoz, amelyet meghatározatlan időre lezártak a látogatók elől.

Az előző heti esőzések után történ fölcsuszamlások 246 embert öltek meg a Rio de Janeiro környékén lévő szegénynegyedekben. A halálos áldozatok száma azután emelkedett, hogy újabb holttesteket ástak elő a rommá vált városrészekből. A Rióhoz közel eső Niteroi városában még nagyjából kétszáz eltűnt embert keresnek.

Az áradások és földcsuszamlások leginkább a város környékén lévő domboldalakon fekvő szegénynegyedekben, a favelákban pusztítottak. A város polgármestere a katasztrófák után engedélyt adott arra, hogy akár erővel lakoltassák ki a veszélynek kitett helyeken élő embereket. Eduardo Paes azt tervezi, hogy 2012-re 12 ezer családot helyeznek új otthonokba. Önkormányzati tisztségviselők becslése szerint nagyjából tízezer házat építettek olyan területekre Rio környékén, ahol nagy a földcsuszamlások kockázata.

Le kellett zárni a látogatók elől a város jelképének számító Megváltó Krisztus-szobrot. A város feletti dombon álló látványossághoz vezető utakat és vasúti sínt sárból, kövekből és kicsavart fákból álló réteg borítja. A szobornak otthont adó Tijuca Nemzeti Parkban súlyos károk keletkeztek, és meghatározatlan időre zárva lesz a látogatók elől - közölte a park egyik munkatársa. Az 1931-ben leleplezett szobrot évente kétmillió turista látogatja meg.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!