Kilométeres sorokban állnak a Kaczynskitől búcsúzó lengyelek

Vágólapra másolva!
Három kilométeres a sor, hét órát kell várni ahhoz, hogy valaki bejusson Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalához Varsóban, a lengyel elnöki palotában. Sokan különvonaton érkeznek a lengyel fővárosba, hogy elbúcsúzzanak a szombati repülőszerencsétlenségben elhunyt elnöktől. Közben kiderült, nem 96, hanem 97 ember lelte halálát a Szmolenszk közelében lezuhant gépen.
Vágólapra másolva!

Lengyelek ezrei álltak sorba szerdára virradó éjjel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják tiszteletüket a szombati repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalánál. Reggel már legalább három kilométer hosszan kígyózott a bejutásra várók sora, a várakozási idő hét óra. Az emberek fémkordonok között, rendőri biztosítás mellett lépkednek előre. A szomszédos utcákban mentő- és tűzoltóautók állnak készenlétben. A torlódás miatt a hatóságok eltakaríttatták a korábban az elnöki palota elé vitt több ezer emlékmécsest.

A Kaczynski házaspár ravatalához más városokból is ezrek zarándokolnak. Kedden este Katowicéből például különvonat szállította a gyászolókat.

Az elnök és felesége koporsóját az elnöki palota oszlopcsarnokában ravatalozták fel, azt egyelőre nem tudni, meddig lehet még látogatni maradványaikat. A temetés vasárnap lesz a krakkói Wawel-székesegyházban.

Eggyel több áldozat

Eközben az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a korábban ismertnél eggyel több, azaz 97 ember vesztette életét a lengyel kormánygépen. "A Tu-154 M típusú gép fedélzetén 89 utas és 8 főnyi személyzet tartózkodott" - közölte a minisztérium. A hatóságok korábban úgy tudták, hogy 96-an voltak az oroszországi Szmolenszkben lezuhant gép fedélzetén.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy eddig 64 holttestet sikerült azonosítani a szerencsétlenség halálos áldozatai közül. Az azonosítás végett Moszkvába érkezett hozzátartozók közül hetvennégyen már vissza is térhettek Varsóba. A hozzátartozókat az orosz fővárosban a rendkívüli helyzetek minisztériumának pszichológusai fogadják a repülőtéren, és velük vannak a szállodákban éppúgy, mint az azonosítási eljárás perceiben. A tárca rendkívüli lelkisegélyközpontjának forróvonala is él. Sokan itt ajánlják fel segítségüket a hozzátartozóknak vagy nyilvánítják ki részvétüket.

A lengyel légierő kötelékébe tartozó Tu-154-es elnöki különgép szombaton zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, a katasztrófát senki nem élte túl a gépen utazók közül. A Lech Kaczynski államfő vezette küldöttség, amelyben felesége, a lengyel jegybank kormányzója és több parlamenti képviselő, valamint magas rangú katonatiszt volt, a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott.