Több kilométeres sebet ejtett a Nagy Korallzátonyon a megfeneklett teherhajó

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb pusztítást végzett az a kínai teherhajó, amely a múlt héten feneklett meg a Nagy Korallzátonyon. A hajótest több kilométeren zúzta porrá a koralltelepeket, a róla levált mérgező festék a korallpolipokat pusztítja, a belőle kifolyt olaj egy közeli sziget partját szennyezte be.
Vágólapra másolva!

Súlyos károkat okozott az ausztrál partoknál fekvő Nagy Korallzátonyon az a kínai teherhajó, amely április 4-én futott zátonyra a korallszirteken. Az általa okozott szennyezés - szivárgott belőle az olaj, és összetörte maga alatt a korallokat - felszámolása az eddigi legnagyobb ilyen jellegű akció lesz a térségben - írja a BBC News.

A rakterében 65 ezer tonna szénnel és ezer tonna olajjal megfeneklett Shen Neng 1-et hétfőn tudták újra úszásra bírni, ennek köszönhetően a búvárok előzetes felmérést tudtak készíteni arról, milyen károkat szenvedett a szigorúan védett korallzátony. A hajótest több kilométer hosszan rongálta meg a Douglas-zátonyt, össze-vissza törve az érzékeny korallt. A károk nem lettek volna ilyen kiterjedtek, ha a hajó csak megfeneklett és megállt volna, ám a szél és az áramlatok, az egy hétig elhúzódó mentés alatt tovább sodorták a 230 méter hosszú Shen Neng 1-et, amelynek teste szinte porrá őrölte maga alatt a korallt.

"Ez nem csak egy kis karcolás a Nagy Korallzátony felületén" - idézte az ABC az ausztrál tengeri környezetvédők szóvivőjét. A WWF szerint a baleset által okozott korallpusztulás mértéke az egész zátony struktúráját megváltoztathatja. A nagy korallzátonyt felügyelő környezetvédelmi hatóság szerint a hajó 3 kilométeren keresztül okozott károkat, amelyek rosszabbak, mint amire számítottak, teljes felmérésük egy héten belül megtörténik.

Az ausztrál környezetvédelmi hatóságok különösen aggódnak a hajótestről levált mérgező festék miatt, amelytől azonnal elkezdett pusztulni a korall. Ilyen festéket azért használnak, hogy megakadályozzák, hogy különböző növények és állatok települjenek a hajótestre a vízben.

A hajóból körülbelül két tonnányi olaj is kiszivárgott közvetlenül megfeneklése után, amely a baleset helyszínétől 18 kilométerre fekvő, északkeleti sziget tengerpartjának egykilométeres szakaszát szennyezte be kátránycsomókkal. A hajót hétfőn este biztonságos horgonyzóhelyre vontatták.